<p>Overhandiging van de buurt-AED in de Kortestraat, van links naar rechts, initiatiefnemer Richard Oberink, Johan G. Esendam, voorzitter Hart4Winterswijk en Johnny Lens waar de AED hangt. Foto: Wim Kos.</p>

Overhandiging van de buurt-AED in de Kortestraat, van links naar rechts, initiatiefnemer Richard Oberink, Johan G. Esendam, voorzitter Hart4Winterswijk en Johnny Lens waar de AED hangt. Foto: Wim Kos.

Mensen maken Winterswijk slimmer

WINTERSWIJK - Vaak hebben mensen de meest mooie ideeën Een aantal van die ideeën worden uiteindelijk werkelijkheid. Mooi voorbeeld van kortgeleden is het idee van Arjan Slotboom, die graag een geveltuintje wilde. Inmiddels zijn er bijna dertig van deze tuintjes in ontwikkelen. Een prachtig resultaat van burgerinitiatief.

Een ander idee, waarvan de aanleiding minder mooi was, was het idee van Johan Esendam. In het najaar van 2015 ging het op de tennisbaan fout. Johan viel ineens om. Dankzij de snelle inzet van zijn tennismaatjes en de AED, kwam zijn hartslag na de eerste klap weer terug. Hij herinnert zich niks meer, maar weet wel dat hij enorm veel geluk heeft gehad. Nadat Johan hersteld was heeft hij zich ten doel gesteld dat er meer AED’s in de openbare ruimte moesten komen. Zijn missie is inmiddels meer dan geslaagd.

Eind van dit jaar viert Johan zijn Hart4Winterswijk haar eerste lustrum. Op 4 november 2016 is de Stichting Hart4Winterswijk opgericht. Bij de oprichting waren er slechts 18 AED’s in Winterswijk beschikbaar. Door sponsoring van bedrijven, maar vooral dankzij inzamelingsacties in de diverse woonbuurten is het aantal AED’s per heden gestegen naar 100 AED’s in totaal. In de bebouwde kom hangen 66 AED’s. Dat betekent dat er in de bebouwde kom op elke 500 meter een AED op loopafstand hangt. In de buurtschappen hangen inmiddels 34 AED’s. Alle AED’s zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week, voor iedereen openbaar beschikbaar en inzetbaar. Daarmee is de eerste doelstelling van de stichting ‘Voldoende AED’s’ ruimschoots gehaald.

Wordt slimmer en leer reanimeren
Als Reanimatiepartner van de Nederlandse Hartstichting wil Hart4Winterswijk het volgen van een reanimatiecursus bij de Winterswijkse bevolking stimuleren en coördineren. Johan G. Esendam voorzitter Hart4Winterswijk vertelt: “Als iemand een hartstilstand krijgt moet het slachtoffer binnen de cruciale tijd van 6 minuten worden gereanimeerd. Hoe belangrijk dat is hebben we afgelopen zaterdag kunnen zien bij de voetbalwedstrijd Denemarken-Finland. Nadat Christian Eriksen bewusteloos neerviel, zijn de hulpverleners onmiddellijk begonnen met reanimeren en is de aanwezige AED ingezet en kwam Eriksen weer tot leven. Men was net op tijd anders was hij overleden. Dit voorval met Eriksen bewijst nogmaals dat in principe iedereen zou moeten leren reanimeren. Als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt kun je levens redden als je kunt reanimeren”.

Digitale aanmelding cursussen
In een reanimatiecursus van ongeveer 2,5 uur leer je hoe je een hartstilstand herkent, hoe je moet reanimeren in welk tempo en hoe je een AED aansluit en bedient. De lessen worden verzorgd door gecertificeerde instructeurs van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). Voor de aanmelding van de cursussen heeft men een digitaal aanmeldingssysteem laten ontwikkelen. Mensen kunnen daarbij kiezen uit verschillende data en een basiscursus of herhalingscursus. Op basis van de aangekondigde versoepelingen wil men na de zomervakanties de cursussen in de maand september weer opstarten. Doe mee en meld je nu alvast aan op de website: https://hart4winterswijk.nl/leer-reanimeren

Dit is één van de voorbeelden hoe we met ons allen Winterswijk slimmer maken. Heb je een idee waar Winterswijk slimmer van wordt, meld je dan aan bij de Winterswijkse Uitdaging. Samen kijken we dan of we jouw idee verder kunnen ontwikkelen en beter nog kunnen realiseren. Voor meer info mag je ons bellen of mailen. Tel nr. 0543 200026, mailadres info@winterswijkdoet.nl. Uiteraard mag je ook langs komen. Ons adres is Roelvinkstraat 2 in Winterswijk.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden