<p>&#39;De Idioten&#39; zijn er helemaal klaar voor, Thijs van Gink mist op de foto. Foto: Ina Noordkamp</p>

'De Idioten' zijn er helemaal klaar voor, Thijs van Gink mist op de foto. Foto: Ina Noordkamp

Vriendenclub ‘De Idioten’ fietst zondag 27 juni De Duchenne 40

Nu al ruim 1420 euro opgehaald

Door Sander Damen

WINTERSWIJK - Ze staan, voor zover je dat van fietsers kan zeggen, te trappelen van ongeduld om zondag 27 juni een hele dag te gaan fietsen voor De Duchenne: de leden van de vriendenfietsgroep ‘De idioten’. Met hun deelname hopen ze veel geld op te halen voor onder meer onderzoek naar de spierziekte Duchenne die vooral jonge kinderen treft. “Hun levensverwachting is maximaal veertig jaar”, vertelt Simone Maatkamp, een van de deelnemers. “En vanaf hun tiende gaat de gezondheid al achteruit.” Het begin van de inzamelactie is al overweldigend. Voor de start is al ruim veertienhonderd euro binnen.

MTB
‘De idioten’ is een vriendengroep die bestaat uit Jurgen en Simone Maatkamp, Bas Prinsen, Thijs van Gink, John Krosenbrink en Simone Vermeulen. Twee keer per week stappen ze op hun mountainbikes om een rondje Winterswijk te doen. “Omdat we zondags al om 9 uur starten, noemen we ons ‘De idioten’”, licht Simone toe. “Want wie doet dat nou?”

Doel werd goed doel
“Op een gegeven moment hadden we het er over dat het wel leuk zou zijn met een doel te fietsen, zodat we een uitdaging hadden”, vertelt John, initiatiefnemer van ‘De idioten’. “Dat doel werd een goed doel, nadat ik op Facebook over de Duchenne 40 had gelezen. Op die pagina staan meer sponsortochten, maar op de een of andere manier sprak dit me het meest aan.”
“Ik had dat ook en denk dat het komt doordat het om levens van kinderen gaat”, vult Simone aan. “Duchenne is een progressieve spierziekte die kinderen bij hun geboorte helaas al meekrijgen. En er is geen kans op genezing.”
“Het tast de spieren aan”, zegt John. “En uiteindelijk ook de hartspier.”

De Duchenne 40
Geraakt door de informatie die ‘De idioten’ over de ziekte verzamelden, besloten ze deel te nemen aan De Duchenne 40, de jaarlijkse sponsortocht van de stichting Duchenne Parent Project waar iedereen met een fiets aan deel kan nemen. Het evenement heet De Duchenne 40 omdat er verwacht wordt dat iedere deelnemer minimaal veertig kilometer aflegt en minimaal veertig euro aan de stichting Duchenne Parent Project doneert. “Er was alleen een probleem”, vertelt Simone. “De tocht vindt officieel op zaterdag de 26e plaats op een plek in Nederland waar dan alle deelnemers bijeenkomen. Door corona mocht je nu vanuit huis starten, maar wij konden dat niet op zaterdag doen, omdat twee van onze vrienden dan werken. Gelukkig was het ook goed dat we op zondag gaan rijden. Voorwaarde is dan dat we dan regelmatig iets laten zien van de voortgang, daarom zullen we op de Facebookpagina van De Idioten regelmatig een update plaatsen.”

Nu al hoge opbrengst
Om zoveel mogelijk geld in te zamelen, gingen de vrienden op zoek naar sponsoren. Die hebben ze inmiddels gevonden. Familie, vrienden, bekenden en bevriende bedrijven als Copy Service Winterswijk, Krosenbrink Zonwering en de Nijhuis group  hebben op 16 juni al maar liefst ruim €1420 toegezegd. “Dat is geweldig”, zegt John. “Ik hoopte van tevoren dat we per persoon 100 euro op konden halen...” De hoge opbrengst zorgt voor zo mogelijk nog meer enthousiasme bij ‘De idioten’ . Ze hebben duidelijk zin in de tocht waar hard voor getraind is. “Het zijn grotere afstanden dan we normaal fietsen, daar moet je wel voor trainen”, licht John toe. “Met de heren hebben we al een keer 100 kilometer gefietst. Dan moet je ook kijken hoe je dat doet met eten tussendoor.”

“We fietsen die zondag tussen 9 en 18 uur en willen het dan zo lang mogelijk volhouden”, zegt Simone. “De heren willen ruim 100 kilometer fietsen en de dames met mijn dertienjarige zoon tussen de veertig en de zestig.” Om de sponsoren bij de prestatie te betrekken, wordt niet alleen regelmatig verslag gedaan van hun prestaties op de Facebookpagina, ook is er een soort ‘meet and greet’ rond 10.15 uur op het terras van Ankommen in Corle. “We vinden het leuk daar onze sponsoren te zien en hopen dat er dan ook nog wat donaties plaats vinden”, aldus Simone, die aangeeft dat ze het fijn zou vinden in contact te komen met (ouders van) kinderen die lijden aan Duchenne. “Het is te triest voor woorden als je een kind hebt dat lijdt aan Duchenne,” zegt ze. ‘Nu ik meer van de ziekte weet, zou ik er graag eens met een ouder of kind over spreken.”

Doneren
Wie wil doneren kan dat online doen op www.deduchenne40.nl/de-idioten. ‘De idioten’ maken de 27e na 18 uur op hun Facebookpagina bekend hoeveel ze met hun actie opgehaald hebben. Het adres van de Facebookpagina waar de tocht op te volgen zal zijn, is: www.facebook.nl/mtbidioten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden