Wethouder Bert Frings heeft zojuist een stoeprand op cementloos beton geplaats. Foto:  Bernhard Harfsterkamp
Wethouder Bert Frings heeft zojuist een stoeprand op cementloos beton geplaats. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Albert Schweitzerlaan wordt duurzaam heringericht

Algemeen

WINTERSWIJK – Wethouder Bert Frings mocht op woensdag 11 juni zijn eerste officiële openbare handeling verrichten. Hij plaatste een stoeprand op cementloos beton in de Albert Schweitzerlaan.

Door Bernhard Harfsterkamp

Daarmee werd de aandacht gevestigd op de duurzame herinrichting van deze straat. Duurzaamheid is een van de speerpunten van het college van burgemeester en wethouders.

Water infiltreert in bodem
In de Albert Schweitzerlaan wordt het riool vervangen. Dat betekent dat er niet één nieuwe rioolbuis wordt aangelegd, maar dat er voor het afvalwater van de huishoudens en voor het regenwater een gescheiden rioolwaterstelsel wordt gemaakt. Het afvalwater gaat richting rioolwaterzuivering, het regenwater infiltreert in de bodem van de straat en aangrenzende grond. Bij hevige regenval stort dit riool over naar de omliggende sloten en een grotere waterinfiltratievoorziening, een zogenaamde wadi, verderop. De straat krijgt ook een nieuwe inrichting, waardoor de afvoergoot voor het regenwater in het midden van de straat ligt. Het water loopt voortaan niet meer af in de tuinen. Ook de regenpijpen van de aanwonenden kunnen in overleg afgekoppeld worden, waarna het regenwater in hun tuinen infiltreert of naar de staat loopt.
De straat wordt bovendien zoveel mogelijk heringericht met gerecyclde materialen. Het cementloos beton, waarop wethouder Frings de stoeprand (of straatrand, want tussen de stoepranden aan beide kanten van de straat wordt de bestrating aangebracht) plaatste is gemaakt van door aannemer Dusseldorp gebroken en gezeefd beton dat vrijgekomen is bij sloopwerkzaamheden. Wethouder Frings benadrukte het gebruik van dit materiaal een goede ontwikkeling te vinden. René Plaggenburg van Dusseldorp vertelde dat dit cementloze beton leidt tot een flinke besparing van CO2, het gas dat de oorzaak is van de opwarming van de aarde. Cement is een van de grootste veroorzakers van de uitstoot van het broeikasgas. “Het is te vergelijken met de hoeveelheid CO2, die een dieselauto heeft uitgestoten, als die ruim 100.000 kilometer heeft gereden”, vertelde hij. Plaggenburg vertelde dat duurzaamheid voor een bedrijf als Dusseldorp steeds belangrijker is geworden. “Het zit nu in ons bloed om er mee bezig te zijn.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant