Het weiland waarin de woningen zullen worden gebouwd. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het weiland waarin de woningen zullen worden gebouwd. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Bouw van zeven woningen nabij kern Ratum

Jongeren in Ratum reageren enthousiast

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Nabij De kern van Ratum kunnen zeven woningen gebouwd worden. Burgemeester en wethouders willen meewerken aan het initiatief van de grondeigenaar, die ten zuiden van Ratumseweg 35 langs de weg de woningen mogelijk wil maken. Het initiatief heeft de steun van Ratums en Vossevelds Belang en van de jongeren in Ratum.

Al zestien belangstellenden
“Een mooi initiatief”, zegt wethouder Inge Klein Gunnewiek. “Eerder hadden we al een bouwplan in ’t Woold. Op deze manier behouden we een vitaal platteland.” In ’t Woold kwam het initiatief vanuit de Wooldse gemeenschap, waarna er een locatie voor de woningbouw werd gezocht en gevonden. In Ratum is de grondeigenaar met het plan gekomen. Die heeft de jongeren uit Ratum benaderd of zij belangstelling hebben voor de bouw van starters- en doorstroomwoningen. Dat hebben ze. Ze kunnen alleen maar enthousiast zijn over het plan en zeggen serieuze belangstelling te hebben. Volgens de wethouder zijn er al zestien belangstellenden. Ratums en Vossevelds belang ondersteunt het initiatief De wens van een aantal Ratumse jongeren om in hun buurtschap te blijven wonen kan daarmee immers in vervulling gaan.

Landschappelijke inpassing door houtwal te herstellen
Het is de bedoeling om drie vrijstaande woningen en twee twee-onder-een-kapwoningen te bouwen. Het perceel waar de bouw moet plaats vinden is nu nog grasland en heeft een agrarische bestemming. Een bestemmingsplanwijziging is daarom nodig. Het plangebied is eerder al wel als uitbreidingsgebied voor de kern van Ratum aangewezen. Aan de rand van het weiland is nog een restant te zien van een houtwal. In 1950 liep die nog helemaal door rondom het perceel tot aan de Ratumseweg. In de jaren daarna zijn stukje bij stukje delen van de houtwal verdwenen. De initiatiefnemer zal de houtwal terugbrengen zoals die 70 jaar geleden nog was en hier en daar zelfs verbreden . Daarmee worden de woningen ook goed landschappelijk ingepast. B en W vindt dat het plan een toegevoegde waarde heeft voor de omgeving en het buitengebied van Winterswijk. Daarom kan medewerking worden verleend aan de planologische procedure, die nodig is om de woningen daadwerkelijk te kunnen bouwen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden