Aäron Loupatty: ‘Van meer dan 150 kilo (links) naar twee benen in één broekspijp’. Foto: eigen foto
Aäron Loupatty: ‘Van meer dan 150 kilo (links) naar twee benen in één broekspijp’. Foto: eigen foto

‘Kilo’s kwijt in coronatijd’

Aäron Loupatty maakt podcasts voor BNR Nieuwsradio: Met Afvallen en Opstaan

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - “Ik woog over de 150 kilo, inmiddels zit ik zo tegen de 89 aan en als het lukt wil ik naar de 80. Dat is mijn streefgewicht. Maar nu al ben ik trots op wat ik heb bereikt!” Aan het woord is oud-Winterswijker Aäron Loupatty. Van zijn strijd tegen de kilo’s maakte hij voor BNR Nieuwsradio een vierdelige podcast. Op 7 juni werd hij erover door NPO Radio1 geïnterviewd in de podcast De Dag.

Journalistiek
Aäron (22) heeft zijn havodiploma gehaald op Schaersvoorde in Aalten en ging daarna journalistiek studeren aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Aanvankelijk dacht hij aan sportjournalistiek, maar inmiddels is zijn belangstelling toch wat breder geworden. Via een stage kwam hij bij BNR Nieuwsradio terecht. Daar is hij momenteel zzp’er. Ook voor de Stentor verrichtte hij enige tijd werkzaamheden. Omdat hij bij BNR ook wel eens vroege diensten heeft en dan om 7.00 uur op de redactie in Amsterdam dient te zijn, is hij in Amersfoort gaan wonen. Vandaar is treinen naar Amsterdam en met enige regelmaat ook nog naar Winterswijk voor familiebezoek, wat makkelijker.

Kruistocht tegen overgewicht
De familie Loupatty bestaat uit ruim vijftig personen. Bijna de helft woont in Winterswijk, waaronder zijn vader Dominggus (roepnaam Boetje). Er zijn meer leden van de familie die last hebben van obesitas en daardoor ook aandoeningen hebben zoals hoge bloedruk, diabetes en een te hoog cholesterolgehalte. Halverwege januari 2020 begon Aäron met gezonder leven. “Waar ik mij vooral op focuste, was gezondere voeding en meer bewegen. Dat is sowieso voor iedereen goed, want het versterkt je afweersysteem. Toen ik begon met afvallen durfde ik niet op de weegschaal te kijken. Ik had gewoon angst voor de cijfertjes. In juni vorig jaar heb ik me wel gewogen, maar ik schrok toen ik nog op 136 kilo zat. Ik had op minder gehoopt, want ik was al vijf tot zes maanden bezig.”
Als dagelijkse voeding gebruikte Aäron de eerste twee maanden poeders om shakes mee te maken. Die nam hij 3 à 4 keer per dag met water in. Dat was zijn hele menu. Hij nam er niets anders bij, alleen water. “Ondertussen ging ik ook vijf keer per week naar de sportschool om zo’n tweeënhalf tot drie uur te sporten. Daar waar zo’n 33% van de Nederlandse bevolking is aangekomen vanwege corona, raakte ik de kilo’s kwijt. Soms wel 10 tot 12 kilo per maand. Het was mijn persoonlijke kruistocht tegen overgewicht. Overdag was het iets makkelijker om vol te houden en had ik afleiding De nachten waren moeilijker. Als je in bed ligt, ontspan je en voel je de honger. Daardoor lag ik vaak lang wakker, maar ik hield vol.

Podcast
In overleg met Windesheim en BNR is besloten dat ik van het gevecht tegen de kilo’s een vierdelige podcast-serie zou maken. De podcast is terug te vinden op bnr.nl en de verschillende podcast-platforms. Van mijn stagebegeleider kreeg ik overigens een 10 als beoordeling.
Aflevering 1 heeft als titel: de knop gaat om, hoe en waarom ik mijn ongezonde leefstijl veranderde. Aflevering 2 gaat over het coronavirus, een extra motivator om gezonder te leven. In die uitzending sprak ik onder meer met hoogleraar en obesitas-deskundige Liesbeth van Rossum. Die wees mij er onder meer op dat eten ook gezond moet zijn en dat je niet alleen op poeders moet leven. Goed slapen, minder stress en verantwoord bewegen zijn andere belangrijke aspecten. Aflevering 3 gaat over het afkomen van cravings (onbeheersbaar verlangen) en het vasthouden van je nieuwe levensstijl. Daarvoor had ik een gesprek met een leefstijlcoach en heb ik gesprekken gevoerd met ‘lotgenoten’ die reageerden op een oproep van mij op sociale media. In aflevering 4 schudt Arie Boomsma mij wakker en hebben we het over calorieën tellen, thuissporten en motivatie. Het was aanvankelijk lastig om met Arie in contact te komen, maar bij een toevallige ontmoeting lukte dat en hebben we afgesproken een flinke wandeling te maken. Arie (zelf sportschoolhouder) heeft me toen het nodige verteld en goede tips gegeven.”

Trots
“De podcast is al door duizenden mensen beluisterd. Ik heb ook veel complimenten gekregen. Al met al ben ik blij met het resultaat tot nu toe. Het geeft me ook meer zelfvertrouwen. Er zijn vroeger ook wel periodes geweest dat ik niet of nauwelijks de deur uitging en een soort straatvrees ontwikkelde. Dat is nu niet meer aan de orde. Mijn familie is harstikke trots op me. Dat geldt ook voor mijn collega’s bij BNR. Die zullen ook wel opkijken, want sommige heb ik al vrij lang niet meer gezien. In de afgelopen periode ben ik een keer bij de huisarts geweest om suiker, bloeddruk en cholesterol te meten. Dat was gelukkig allemaal goed. Overigens blijf ik mijn weg naar een gezond leven voortzetten. Geïnteresseerden kunnen dat volgen op mijn instagramkanaal @AaronLoupatty.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden