Wandelaars komen lang plekken war Mondriaan woonde en werkte. Foto: PR
Wandelaars komen lang plekken war Mondriaan woonde en werkte. Foto: PR

Treed in de voetsporen van Piet Mondriaan

Van Winterswijk tot Domburg: wandelroutes zijn ideaal voor dagje uit

WINTERSWIJK - Stichting Gifted Art presenteert de website mondriaanroute.nl. De website neemt wandelaars mee in het leven van de wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan (1872 - 1944) en voert hen langs de plekken waar hij woonde en werkte, zoals Amersfoort, Winterswijk, Amsterdam, Domburg, Laren, Winterswijk, Parijs en New York. Er zijn zes wandelroutes en een fietsroute gratis beschikbaar; historisch (foto)materiaal geeft de wandelaar of fietser context bij locaties uit Mondriaans leven en inspiratiebronnen. Stichting Gifted Art werkte voor dit project samen met Kunstmuseum Den Haag en het RKD.

In iedere plaats wordt de relevante historische informatie over Mondriaan verteld aan de hand van de meest sprekende locaties, zoals de ateliers waar hij werkte, de academie waar hij les kreeg, het café waar hij graag kwam, de molens die hij schilderde, de galerie die zijn werk toonde of het museum dat hij graag bezocht. Men stapt in een tijdmachine en ontdekt niet alleen wetenswaardigheden over zijn persoonlijke leven, maar leert ook over de invloed van zijn verhuizingen op zijn werk: van het inspirerende licht van het Zeeuwse Domburg tot de bruisende dynamiek van New York. De website is beschikbaar in Nederlands en Engels en is ook mobiel of op een tablet goed toegankelijk.

Samenwerking Kunstmuseum en RKD
De website is ontwikkeld door Stichting Gifted Art, in samenwerking met het Kunstmuseum Den Haag en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Stichting Gifted Art is een Nederlandse stichting die culturele projecten ondersteunt op het gebied van 19e- en 20e-eeuwse Nederlandse kunst en heeft als doel om kunst dichter bij het publiek te brengen: de Mondriaan Route draagt dit uit.


mondriaanroute.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden