Nieuwe milieuvriendelijke methode voor bestrijding Japanse duizendknoop

Algemeen

Innovatie van Achterhoeks bedrijf Tibach

REGIO - De Japanse duizendknoop is een van de grootste bedreigingen voor de natuur en infrastructuur. Een effectieve, milieuvriendelijke bestrijdingsmethode was er nog niet, tot nu. Technisch Innovatie Bureau Achterhoek (Tibach) ontwikkelde een gepatenteerde methode die deze plant doodt door middel van bevriezing. Uit de eerste tests blijkt deze werkwijze zeer succesvol.

De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop verdringen inheemse plantensoorten en kunnen schade toebrengen aan gebouwen, leidingen en wegen. Door wortelstokken in de vriezer te plaatsen, ontdekten techneuten van Tibach uit Ulft, dat de plant het niet overleeft. Op basis hiervan ontwikkelden ze een systeem om de grond rondom de plantenwortels te bevriezen.
In de grond rondom de Japanse duizendknoop worden vrieslansen van rvs aangebracht. Hier worden slangen aan gekoppeld. Door deze slangen wordt een milieuvriendelijk, plantaardig koelmiddel rondgepompt, waardoor de grond in een paar dagen langzaam bevriest. Hierdoor bevriezen ook de wortels van de plant, waardoor deze uiteindelijk afsterft. Het geheel vormt een gesloten systeem, zodat de plantaardige koelvloeistof niet in de bodem kan lekken. Op dit moment test Tibach het prototype van dit systeem, met succes. Tibach is voornemens om verder te testen én samen te werken met Wageningen University & Research.

Milieuvriendelijk en eenmalig
De Tibach-methode is veilig, eenmalig en vriendelijk voor het milieu: dankzij het gebruik van zonnepanelen, een accupakket en een generator op biobrandstof is er nauwelijks sprake van CO2-uitstoot. Bovendien is deze werkwijze relatief snel: in enkele dagen kan een locatie vrij worden gemaakt van de Japanse duizendknoop, afhankelijk van het te behandelen oppervlak en de diepte van de wortels. Uitgraven en transport is niet nodig, waardoor er geen kans is op nieuwe uitbraken in de buurt. Tibach ontwikkelt installaties van verschillende afmetingen en met een verschil in capaciteit, op aanvraag ook custom made. Met behulp van een grote machine – met een bereik tot 30 m2 per behandeling – is deze methode in te zetten door onder meer overheden en waterschappen. De kleinere machines zijn te gebruiken door groenbeheerders, hoveniers en particulieren. De machines zijn straks te koop en te huren of leasen.


www.tibach.com/duizendknoop

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant