Albert Schweitzerlaan duurzaam ingericht

WINTERSWIJK - De Albert Schweitzerlaan in Winterswijk krijgt een nieuwe, duurzame inrichting. In samenwerking met de gemeente past aannemer Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek cementloos beton toe bij de aanleg van de bestrating. Aanstaande woensdag 9 juni verricht wethouder Bert Frings de officiële handeling voor het aanbrengen van het duurzame cementloos beton.

Om 13.00 uur is er een inloop, waarna wethouder Bert Frings en directeur René Plaggenburg van Dusseldorp meer vertellen over het cementloos beton en de duurzame inrichting van de straat. Aansluitend start de officiële handeling.

“Bij de nieuwe inrichting van de straat passen we gebruikte materialen toe. Het stelbeton, waarmee de straatstenen langs de rand worden vastgelegd, is gemaakt van 100 procent gerecyclede materialen. Beton dat is vrijgekomen bij sloopprojecten, is door Dusseldorp gebroken en gezeefd en daar is cementloos beton van gemaakt. Cement is namelijk één van de grootste veroorzakers van CO2-uitstoot in de wereld. Ook de opsluitbanden zijn grotendeels gemaakt van cementloos beton. Door de toepassing van deze duurzame materialen realiseren we een CO2-besparing van zo’n 17.000 kg, wat staat voor ruim 100.000 gereden kilometers met een dieselauto”, aldus een woordvoerder van de gemeente

Duurzaam omgaan met water
In het huidige klimaat komen hevige regenbuien steeds vaker voor. Bewoners van de Albert Schweitzerlaan kunnen dit straks weer met een gerust gevoel tegemoet zien. De straat krijgt een nieuwe inrichting, waardoor het regenwater niet meer naar de huizen afloopt. In het midden van de weg komt een goot, die uitkomt op het nieuwe hemelwaterriool dat Dusseldorp aanlegt. Dit nieuwe riool is een infiltratieriool, waarin het regenwater op locatie gebufferd kan worden. Bij hevige regenval stort dit riool over naar de omliggende sloten en de wadi verderop. Ook de regenpijpen worden in overleg met de bewoners afgekoppeld. Door de aanleg van het gescheiden rioolstelsel gaat er in de nieuwe situatie amper nog regenwater naar de zuivering. De vernieuwde Albert Schweitzerlaan is straks klimaatbestendig en duurzaam.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden