Afbeelding
Foto: PR

Voor het eerst huren: dit moet je regelen vóór je verhuist

Partnerbijdrage

Verhuizen naar een studio, appartement of woonhuis kan best stressvol zijn. Dat geldt helemaal als je voor het eerst je ouderlijk huis of studentenkamer gaat verlaten. Voordat je aan de slag kunt met inrichten, moet je namelijk nog van alles regelen. Denk aan het afsluiten van contracten voor gas, water en licht en het doorgeven van je nieuwe adres aan de gemeente. En dan heb je nog geen verhuisdoos in je handen gehad...

Check je huurcontract

Voordat je zomaar een huurovereenkomst tekent: neem die eerst nog eens goed onder de loep. Controleer of je met de maandelijkse huurprijs in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dat kan je maandelijks honderden euro’s schelen – mooi meegenomen natuurlijk! Bedenk alleen wel dat hiervoor je inkomen en vermogen niet te hoog mogen zijn. Laat het liefst ook iemand het contract bekijken die er verstand van heeft. En als je iets niet helemaal begrijpt, kun je de verhuurder altijd om verduidelijking vragen.

Gas, water, licht en telecom

Vervolgens zullen er de nodige contracten moeten worden afgesloten. Zonder gas, water en elektriciteit kun je natuurlijk niet comfortabel wonen. Voor gas en stroom sluit je meestal één contract af, bij dezelfde leverancier. Water zul je moeten regelen via je lokale waterbedrijf. In de Achterhoek is dat Vitens. Dan is de vraag of je ook een telecomabonnement nodig hebt. En wil je alleen kunnen internetten of ook televisie kunnen kijken in je nieuwe stulpje? Pak een vergelijkingssite erbij en stel een pakket samen dat past bij je wensen, en bij je budget.

Verplichte verzekeringen

Zorg ook dat je goed verzekerd bent als je gaat huren in Nederland. Een basis zorgverzekering moet je sowieso hebben, want die is voor iedere Nederlandse burger boven de 18 verplicht. Verder heb je als huurder wettelijk gezien geen verzekeringen nodig, tenzij je een motorrijtuig bezit. Auto’s, motoren en scooters moeten namelijk WA-verzekerd zijn. Dat andere verzekeringen niet verplicht zijn, maakt ze echter niet overbodig. Sterker nog: sommigen kunnen zelfs erg handig zijn. Met een inboedelverzekering kun je bijvoorbeeld schade door diefstal, inbraak en brand vergoeden. En ook een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) afsluiten is aan te raden. Daarmee verzeker je jezelf tegen schade die je aan andermans spullen aanricht.

Adreswijziging doorgeven

Voordat je gaat verhuizen, wil je vrienden en familie ongetwijfeld op de hoogte brengen. Even een kaartje of appje versturen met je nieuwe adres, en klaar. Toch zul jouw adreswijziging ook nog officieel moeten doorgeven bij de gemeente. Ga je bijvoorbeeld wonen in Enschede? Dan moet je hier de wijziging indienen. Uitschrijven bij je oude gemeente hoeft niet. Dat regelt je nieuwe gemeente voor je. Verhuis je binnen dezelfde gemeente? Ook dan moet je je adreswijziging melden. En je post wil je uiteraard ook meeverhuizen. Die Donald Ducks moeten straks natuurlijk niet op de verkeerde mat terechtkomen! Daar heb je handige online verhuisservices voor waarmee je snel je nieuwe adres doorgeeft aan bedrijven en organisaties.

Dit artikel wordt u aangeboden door Huurstunt.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant