Hans Floor: 'Voor een expositie over stalhouderij Arie van der Putten zijn we op zoek naar foto- en filmmateriaal.' Foto: Lineke Voltman
Hans Floor: 'Voor een expositie over stalhouderij Arie van der Putten zijn we op zoek naar foto- en filmmateriaal.' Foto: Lineke Voltman

Expositieruimtes in ‘achterkamertjes’ van Wereld van Wenters

Algemeen

WINTERSWIJK - Museum Wereld van Wenters in de Meddosestraat bestaat sinds 2017. In drie oude panden, die prachtig zijn opgeknapt, bevinden zich een ontvangstruimte, een expositiezaal en de oude bakkerij, die ook al te zien was in het vorige onderkomen de Frerikshof. Maar er waren nog meer ruimtes beschikbaar, de zogenaamde ‘achterkamertjes’, bestaande uit een voormalige woonkamer met serre en een transportkamer voor de aanvoer van takkenbossen voor de oven van de voormalige bakkerij.

Door Lineke Voltman

Hans Floor, medewerker van Vereniging Het Museum legt uit wat men met deze kamertjes gaat doen. “Ten eerste hebben vrijwilligers deze kamers geheel gerenoveerd. Het was een minutieus werk om alles in de oude stijl terug te krijgen. De woonkamer wordt geheel besteed aan de schilder Armati, die in Winterswijk heeft gewoond. Van hem zijn portret- en landschapsschilderij te zien uit de collectie van Vereniging het Museum. Het vliegtuig, dat Armati heeft ontworpen, zal op kleine schaal worden nagebouwd en tentoongesteld worden. Via audiovisuele apparatuur kan men met nog meer schilderijen van Armati kennis maken.

Arie van der Putten
De voormalige serre wordt geheel gewijd aan de bekende Winterswijker Arie van der Putten, die vele decennia een stalhouderij aan de Misterweg had. Floor: “Ik denk dat vele oudere Winterswijkers wel een herinnering hebben aan hem en zijn koetsen, niet alleen bij huwelijken maar ook bij begrafenissen, het bloemencorso en de Sint Nicolaasoptocht. Wij hebben al enkele foto’s en filmpjes van mensen ontvangen maar we willen er nog graag meer. Ik roep iedereen, die nog foto’s of filmpjes van Van der Putten heeft, op zich te melden bij Vereniging het Museum, we komen ze graag ophalen om een kopie te maken. Op een groot scherm gaan we de filmpjes doorlopend laten zien.”

Popcultuur
De geschiedenis van de Molukse popmuziek in Winterswijk is het onderwerp in de transportkamer. “Winterswijk kende vele bandjes en zangers, zoals leden van de familie Noya, die de band The White Waves hebben opgericht. Landelijke bekendheid kregen onder andere Daniel Sahuleka en Nippy Noya. Volgens kenners zijn de Molukkers een verrijking geweest voor de popcultuur in Winterswijk. Via beeld en geluid kan men kennis nemen van de geschiedenis van de Molukse popmuziek.”

Schrijverswand
Als laatste komt er een expositie over bekende Winterswijkse schrijvers. Volgens Floor heeft Winterswijk verschillende bekende schrijvers voortgebracht, als Gerrit Komrij, kinderboekenschrijfster Nannie Kuiper en Nadia Zerouali, culinair schrijfster. Daarnaast zijn er vele dialectschrijvers als Bernard Stegeman, Gerhard Uwland, Henk Krosenbrink, Jan Denkers en nog vele anderen. “Er komen 50 portretten te hangen en bij ieder portret zal een verhaal met informatie over de persoon aanwezig zijn. Daarnaast kan men via een audiovisuele presentatie met keuzemenu’s meer te weten komen over andere schrijvers. “

Wanneer de exposities voor publiek te bezichtigen zijn is nog niet duidelijk. Er moet nog het een en ander gedaan worden. Voor de al ingerichte expositie in de voorzaal gelden nu nog de coronamaatregelen. Floor hoopt dat binnenkort deze tentoonstelling met werken van beeldhouwster Gerri Grijsen en schilder Thijs Buit voor publiek geopend kan worden.

Voor aanmelden foto’s en filmpjes Arie van der Putten kan men terecht op de website.


www.vereniginghetmuseum.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant