Samen maken we Winterswijk vrijer

WINTERSWIJK - Veteranen zijn alle (oud-)militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden, of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband. Denk hierbij aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Maar ook aan de missies in bijvoorbeeld Cambodja, Ethiopië, Angola, Haïti en voormalig Joegoslavië. Ook personeel van het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog is veteraan.

In het verleden heeft er in Winterswijk ook een veteranencomité bestaan. Onder leiding van een oud-Indië veteraan hebben zij geprobeerd en is het ook gelukt om meerdere activiteiten voor Winterswijkse veteranen te ontplooien. Dit comité had geen vaste structuur en had ook geen erkende status bij de gemeente, waardoor veel afhing van de inzet van een paar vrijwilligers. Dit heeft niet lang stand gehouden en zo kon het zijn dat er in 2018 geen activiteiten meer werden georganiseerd. Voor vier veteranen en burgemeester Bengevoord was dit het moment om contact met elkaar te zoeken en te kijken of er een nieuw comité opgericht kon worden. Dit comité heeft de stichting Veteranen Winterswijk opgericht en organiseert activiteiten die zorgen voor de erkenning en herdenking van de veteranen in Winterswijk. De stichting is een vaste gesprekspartner voor de gemeente als het om veteranenzaken gaat.
Voor de pandemie zijn er een aantal activiteiten bij de WUh gehouden. Dit zal zodra er weer meer mogelijkheden zijn straks zeker weer opgepakt worden. Boogie Woogie zal dan als inloophuis voor de veteranen dienst doen.

Missie van de Veteranen Winterswijk is om de onderlinge band tussen veteranen te verbeteren. Daarnaast wil met de erkenning en waardering alsmede de kennis van de samenleving met betrekking tot veteranen verbeteren. Vooral om de onderlinge band te versterken zullen de Veteranen Winterswijk meewerken aan een klus van NLDoet op zaterdag 29 mei. Samen met vrijwilligers van speeltuin de Vrees zullen zij het voorwerk verrichten voor de plaatsing van een nieuw speeltoestel. Men hoopt met deze eerste activiteit weer een eerste stap richting versterking van de onderlinge band gezet te hebben. Veteranen die die 29 mei mee willen helpen kunnen zich melden bij info@winterswijkdoet.nl ook kan men telefonisch contact opnemen met het Vrijwilligerspunt. Telefoonnummer 0543 – 200026. Uiteraard kunnen zij zich ook bij het bestuur van de stichting aanmelden.

Wet bestuur en toezicht rechtspersonen
Omdat veel organisaties zich afvragen welke gevolgen de WBTR voor het besturen van een organisatie heeft en wat er eventueel in de statuten aangepast moet worden, organiseren de Winterswijkse Uitdaging samen met Erik Oostrik van notariskantoor Hobbelink & Buitink een voorlichtingsbijeenkomst. Nadere informatie over deze gratis bijeenkomst volgt binnenkort.

Op zoek naar nieuwe leden en vrijwilligers?
De Winterswijkse Uitdaging is, voor cursussen en bijscholingen een samenwerking gestart met vrijwilligersorganisatie M-Pact uit Enschede. Het eerste webinar dat ook voor Winterswijkse organisaties gratis toegankelijk is, is op 19 mei en start om 19.30 uur. Ben je voor je organisatie, club of vereniging op zoek naar nieuwe leden en vrijwilligers? Vraag je je af hoe je met nieuwe mensen in contact komt? Het werven van nieuwe leden en vrijwilligers vereist, vooral in deze tijd, een goed doordachte aanpak. De Cultuurcoach Enschede, Sportaal en M-Pact hebben de handen ineen geslagen om organisaties, clubs en verenigingen samen vanuit hun eigen ervaringen en expertise hierbij enige ondersteuning te bieden. Tijdens deze Webinar ontvangen deelnemers tips en adviezen waarmee ze direct aan de slag kunnen. Inschrijven kan via: www.m-pact.nl. Uiteraard kan men zich ook melden bij het Vrijwilligerspunt. De vrijwilligers van het Vrijwilligerspunt zorgen er dan voor dat men ingeschreven wordt.

Het Vrijwilligerspunt is alleen op afspraak fysiek te bereiken. Voor meer info of voor het maken van een afspraak kan men bellen met 0543 – 200026 of mailen met info@winterswijkdoet.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden