Huisarts Besselink: Er zit schot in het vaccineren tegen Corona

WINTERSWIJK - “Na wat minder positieve berichten in de afgelopen tijd kan ik dit keer eens goed nieuws melden over de voortgang van de coronavaccinaties,” aldus huisarts Henk Jan Besselink . Regelmatig heeft hij in deze krant de afgelopen maanden de lezers op de hoogte gehouden van de voortgang.

Door Lineke Voltman

Besselink: “Inmiddels hebben de huisartsen in de regio de mogelijkheid gekregen om voor mensen in de leeftijdsgroep tussen de 60 en 65 jaar, die we nog niet gevaccineerd hadden, vaccins van AstraZeneca te bestellen. Eind vorige week vond de levering daarvan plaats en in mijn praktijk zal deze groep deze week de eerste prik ontvangen. Grotere praktijken hebben misschien iets meer tijd nodig maar binnen twee weken zal ook daar de eerste vaccinatie plaatsvinden. Mijn inschatting is dat we vermoedelijk meer vaccins krijgen dan we hoeven toe te dienen, met de resterende vaccins kunnen we mensen van 65 en 66 jaar, die nog geen oproep van de GGD hebben gehad, vaccineren. Zij krijgen van de huisarts bericht.”

Online of telefonisch afspraak maken
“Personen tussen de 18 en 60 jaar, met een medische indicatie krijgen binnen nu en twee weken een oproep van de GGD voor vaccinatie met Pfizer/Biontech,” aldus de huisarts. “De volgorde was op het moment dat ik contact had met de GGD nog niet bekend. Het gaat om een hele grote groep mensen, de verwachting was 1,1 miljoen maar uiteindelijk blijkt het te gaan om 1,5 miljoen. De namen en adressen van deze groep hebben de huisartsen naar een centrale database gestuurd en van daaruit worden per dag de uitnodigingen verstuurd, waarna men zowel online als telefonisch een afspraak kan maken. Dat gaat druppelsgewijs zodat de GGD’s niet overbelast raken. Naar ik begreep is men van plan per dag zo’n 60.000 tot 100.000 mensen op te roepen, die dan een afspraak kunnen maken.” Besselink benadrukt nog dat mensen die in deze groep vallen zich dus niet tot de huisarts hoeven te wenden.

Goed nieuws voorlopig dus volgens de huisarts. “Als eind mei dan bovenstaande groep voor de eerste keer gevaccineerd is kan daarna begonnen worden met de groep tussen 18 en 60 jaar zonder medische indicatie. Ook zij worden door de GGD opgeroepen”

Desgevraagd zegt Besselink dat het vaccin van Janssen voorlopig bestemd is voor ziekenhuispersoneel, dat nog niet geprikt is.

Hulp bij vaccineren
In een gesprek met de GGD vernam Besselink dat men nog druk op zoek is naar bevoegde mensen als doktersassistentes, om te helpen bij het vaccineren. Men moet dan wel minimaal twee diensten per week draaien. “Volgens mij is dat best veel naast het eigen werk maar naar ik begrepen heb zijn de prikstraten op dit moment redelijk bezet.”
Tenslotte doet Besselink nog een oproep aan iedereen: “Ik zou het verstandig vinden als mensen zich aan de voorgeschreven maatregelen houden want we zien dat je na een eerste vaccinatie alsnog corona kunt krijgen, pas twee weken na de tweede prik is de bescherming volledig. De vraag is ook of je anderen dan nog kunt besmetten, daar is nog geen zicht op. Zolang de groepsimmuniteit nog niet compleet is blijft dat probleem bestaan.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden