Esther Schuurman heeft nog ruimte voor sponsoren op haar Kanjers voor Kanjers-tenue. Foto: eigen foto
Esther Schuurman heeft nog ruimte voor sponsoren op haar Kanjers voor Kanjers-tenue. Foto: eigen foto

Halve marathon voor Kanjers voor Kanjers

DINXPERLO - Esther Schuurman uit Dinxperlo is verpleegkundige, 51 jaar, en vastbesloten om in oktober de halve marathon in Lissabon te volbrengen. Het gaat om een tocht van 21,1 kilometer en als er geen blessures optreden denkt Esther dat het haar gaat lukken. Aan deze uitdaging heeft Esther een goed doel gekoppeld, ze loopt voor Kanjers voor Kanjers.

Door Waltraud Wensink

Esther, die als verpleegkundige al kilometers genoeg maakt in het ziekenhuis in Winterswijk waar ze werkt, is nog niet zo heel lang bezig met het hardlopen. Ze had zelf ook niet gedacht dat ze het in zich zou hebben. Esther: ”Eigenlijk begon ik daar pas rond mijn vijftigste mee. Vier jaar geleden ben ik weer begonnen met sporten in de sportschool en in 2018 ben ik voor het eerst gaan hardlopen. Er was toen een tocht vanuit het SKB, een ‘fit voor de zomer-loop’ georganiseerd waar meerdere teams aan meededen en daar sloot ik ook bij aan om 2,5 kilometer te lopen. Ik kreeg echter al snel last van de benen. Ik probeerde het later nog een aantal keren, kocht nieuwe schoenen, en rende met de app ‘hardlopen met Evy’. Echter, nog niet consequent genoeg en wederom had ik last van blessures. Toen de lockdown in verband met corona kwam en ook de sportschool dicht moest, wilde ik toch fit blijven voor mijn werk maar ook voor mezelf. Ik pakte de ‘Evy App’ weer op en ging er voor. Ik sloot me aan bij de speciale Facebookgroep ‘ik ga hardlopen met Evy’ waar ervaringen worden uitgewisseld en waar men elkaar ook opbeurt als het nodig is.”

Halve marathon van Lissabon
Vanaf die tijd gaat Esther er serieus mee aan de slag en regelmatig loopt ze de - vaak mooie - routes. In het begin liep Esther (na ongeveer twee maanden) dertig minuten aan één stuk en dat was al een hele prestatie maar toen ze eenmaal 7,5 kilometer aan één stuk kon lopen was ze helemaal trots. Haar doel was het om dit vol te blijven houden, ook in de herfst en de winter. Dat is haar gelukt en reden genoeg voor Esther om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Het aantal kilometers dat ze kan volhouden groeit nog steeds en ze ging kijken naar speciale hardloopreizen. Esther: ”En daar zag ik het staan, een speciale hardloop reis naar Lissabon om de halve marathon van 21,1 kilometer te lopen in oktober. Dat leek me wel wat en mijn man Erik wilde wel mee gaan om mij te supporten. Hij is meer van het wandelen dan van het hardlopen. Ik hoop echt dat het door gaat en dat de coronamaatregelen geen roet in het eten gooien.” Esther en haar man Erik vertrekken als alles goed gaat in oktober voor een lang weekeind naar Portugal en Esther is vastberaden om dit te laten slagen.

Kanjers voor Kanjers
Esther geeft aan dat ze met haar inzet om geld op te halen niet zo zeer de aandacht op zichzelf wil vestigen maar dat het vooral bedoeld is om een goed doel te steunen. Esther: ”Ik wil de uitdaging voor mijzelf aangaan maar ook wil ik er een goed doel aan koppelen. De reis naar Lissabon betalen wij uiteraard zelf, maar ik probeer ook geld bij elkaar te krijgen voor Kanjers voor Kanjers. Dat is een echte Achterhoekse organisatie die speciale dromen van kinderen waar wil maken met een verstandelijke, lichamelijke of maatschappelijke beperking. Ze hebben al heel veel mooie lokale projecten gerealiseerd en ik steun hun graag met een mooi bedrag. Ik hoop dat mensen een donatie willen doen en heb ook al een aantal bedrijven benaderd die positief reageerden. Hoe meer bijdrages ik binnen haal, hoe meer er naar Kanjers voor Kanjers kan."

Esther realiseert zich dat een halve marathon best de nodige training vereist en dat het niet voor iedereen is weggelegd. ”Tja, dan ben je vijftig jaar en dan wil je nog eens gek doen”, lacht Esther. ”Als ik echter zie hoeveel oudere mensen nog steeds hardlopen dan hoop ik dat over tien jaar ook nog te kunnen. Het is niet alleen het hardlopen zelf, maar ook de hele beleving er om heen, de omgeving, het afzien, de prestatie zelf en het goede doel dat er aan gekoppeld is.” Esther moet nog wel wat trainen voordat het zo ver is. ”Gisteren liep ik nog tien kilometer en dan realiseer ik me dat er dan nog een dikke tien kilometer bij bovenop komt. Maar ik weet gewoon, als er geen blessures optreden, dan gaat het mij lukken”, aldus Esther.

Ruimte op haar sponsorshirt
De eerste donaties druppelen inmiddels binnen. Esther mobiliseert haar collegae, vrienden, kennissen en ook de buren hebben een brief gehad waarin ze uitlegt wat ze gaat doen en waarvoor. Tijdens de halve marathon zal ze gekleed gaan in een shirt van Kanjers voor Kanjers en bedrijven die met hun naam of logo op het shirt willen, krijgen die mogelijkheid. Esther: ”Ik heb nog ruimte op het shirt en als je als bedrijf graag wilt prijken op het shirt voor Kanjers voor Kanjers, neem dan contact met me op. Voor een mooi sponsorbedrag loop ik met jullie naam en logo op het shirt rond in Lissabon.”

Wie deze kanjer wil steunen om daarmee Kanjers voor Kanjers, kan de QR-code bij dit artikel scannen om een donatie te doen. Esther is bereikbaar via 06-11185213.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden