Wethouder Elvira Schepers en Patrick Hallink planten de eerste boom in de aan te leggen moestuin. Foto Lineke Voltman
Wethouder Elvira Schepers en Patrick Hallink planten de eerste boom in de aan te leggen moestuin. Foto Lineke Voltman

Eerste boom op grootste moestuin van Winterswijk geplant

WINTERSWIJK - Het planten van de eerste boom, een wilde perzik, op donderdag 29 april was het begin van de aanleg van een stadstuin op het nieuwe Park Achterhoek, dat gerealiseerd wordt op het Arrisveld. Wethouder Elvira Schepers had de eer het gat te graven en de boom te planten, ze kreeg daarbij enige hulp van Dennis en Patrick Hallink van restaurant Bijzonder Gewoon.

Door Lineke Voltman

Volgens de wethouder heeft Winterswijks Belang drie jaar geleden in de gemeenteraad al het plan geopperd voor een stadstuinbouwproject. “Ik vind het een heel mooi project dat past bij de geest van Winterswijk. Wij willen investeren in biodiversiteit, in landschap en in mensen en dat gaan we hier vooral doen. Iedereen met of zonder beperking kan hieraan meedoen en ik heb er alle vertrouwen in dat dit een goed project wordt.”

Zelfvoorzienigheid terug
Patrick Hallink, eigenaar van Bijzonder Gewoon, hoorde van het plan en was meteen enthousiast. “Wij wilden in het verleden al graag een moestuin hebben om onze eigen groente en fruit te kweken, dus we zijn onmiddellijk aangehaakt en nu staan we dus aan het begin van de grootste moestuin van Winterswijk. Vroeger had iedereen een moestuin bij de woning maar die zijn grotendeels verdwenen. Deze zelfvoorzienigheid willen we weer terug en deze plek is uitermate geschikt voor een moestuin omdat de grond heel vruchtbaar is.
In de tuin gaan niet alleen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van Bijzonder Gewoon werken maar ook van andere zorg instellingen als Zozijn en Estinea. Daarnaast is het ook de bedoeling dat leerlingen van het praktijkonderwijs hier kunnen werken en zeker ook mensen die werkzoekend zijn en op deze manier weer iets te doen hebben.

Professionele boer
Een team, bestaande uit vier personen van Bijzonder Gewoon en Zozijn, gaan de mensen straks begeleiden bij het werk. Verder krijgen we hulp van een professionele boer, want er moet natuurlijk wel een teelplan komen. Op dit moment moet er nog veel voorbereidend werk gebeuren maar in de komende zomer gaan we beginnen met het aanleggen van de groentebedden. Ik denk dat over een jaar hier 30 mensen op de tuin werken.”

Bakkerij en winkel
Naast de moestuin komt volgens Hallink een grote kas van 300 m2, waarin een bakkerij en een winkel gerealiseerd worden. “De producten van de moestuin worden daar verkocht aan inwoners van Winterswijk maar ook aan de horeca. Het idee was om zo dicht mogelijk lokaal te produceren, een grondbeginsel achter dit project. We hopen dat veel mensen hier iedere week hun kistje groente en fruit komen halen.”

Boerderij blijft zichtbaar onder glazen overkapping
De grond van park Achterhoek is grotendeels in eigendom van WAM en Van Duren, inclusief de oude boerderij op het terrein. Volgens Bas Hommelink, directeur van het bouwbedrijf, wordt de boerderij eerst opgeknapt. “We gaan opnieuw invoegen, verven en kapotte kozijnen vervangen. Daarna gaan we over de boerderij een glazen kas zetten, zodat de boerderij goed zichtbaar blijft en een prominente plek heeft op park Achterhoek.

De bedoeling is om van de boerderij een vegetarisch restaurant te maken dat gerund wordt door Bijzonder Gewoon en Zozijn en waar gekookt wordt met de producten van de naastgelegen moestuin. Het terras bestaat uit twee delen, waarvan een deel zich onder de glazen overkapping bevindt.”

Bedoeling is
dat Park
Achterhoek
in 2023
open gaat


Het zorghotel dat ook een onderdeel van Park Achterhoek wordt en door het bouwbedrijf gerealiseerd wordt, bestaat volgens Hommelink uit vijf bijzondere accommodaties in eigentijdse architectuur, passend bij het landschap. “We hopen eind dit jaar of begin volgend jaar te starten met de ver(bouw) van de boerderij, de zorgaccommodaties en een onderkomen voor de dagbesteding van Zozijn. Nog dit jaar gaan we de omgevingsvergunning aanvragen en de bedoeling is dat op 1 januari 2023 Park Achterhoek open gaat.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden