Kraanvogels. Foto: Jantien
Kraanvogels. Foto: Jantien Jantien

Blokje om voor de kraanvogel

Algemeen

WINTERSWIJK - In de randzone in het Korenburgerveen is de laatste tijd hard gewerkt aan het project ‘Uitvoering Natura2000 herstelmaatregelen Korenburgerveen’. Om de randzone voedselarmer en natter te maken, is de toplaag verwijderd en zijn sloten gedempt. Dit alles is nodig om het unieke hoogveencomplex te kunnen behouden en bijzondere dieren en planten de ruimte te geven.

Verlegging deel wandelroute Korenburgerveen
Door de randzone van het Korenburgerveen loopt de wandelroute ‘het Schaddenpad’, een prachtige route waarmee je helemaal rondom het veen kunt lopen. De route is aangelegd door de Stichting Marke en Vragenderveen en Natuurmonumenten en is geliefd bij wandelaars.

Een deel van de route wordt een stukje opgeschoven. Ter hoogte van de Korenburgerveenweg liep de route dwars door de randzone. Hij wordt nu verlegd naar de buitenrand van deze zone. We gaan ‘een blokje om’ voor de natuur. We doen dit onder andere voor de kraanvogel. Deze karakteristieke vogel broed de laatste jaren weer diep in het veen en zoekt het voedsel voor zijn jongen in de randzone van het veen. We geven ze hier graag de ruimte voor. Ook andere diersoorten profiteren hiervan mee. Denk aan reeën en watervogels.

Hoog en droog!
De nieuwe route slingert langs de Korenburgerveenweg, achter een bosje langs met mooie uitzichten onderweg. Doordat de route nu de verlaagde/ lees natte delen mijdt, ligt hij ‘hoog en droog’ en zal hij jaarrond goed te belopen zijn. Onderweg, langs de Korenburgerveenweg, wordt dit najaar een uitkijkpunt aangelegd aan de rand van een nieuw aan te planten bosje. Vanaf een verhoging heb je een mooi zicht op de randzone en kun je in de toekomst- naar verwachting- erg goed de kraanvogels spotten zonder ze te verstoren.

De route is te downloaden via: www.natuurmonumenten.nl/korenburgerveen/routes. Vanaf 26 april is de herziene route te belopen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant