De woning van de familie Windmuller. Foto: PR
De woning van de familie Windmuller. Foto: PR

Livestream uit de Winterswijkse sjoel vervangt huisbezoek tijdens Open Joodse Huizenroute

Algemeen

WINTERSWIJK - De Open Joodse Huizen Route. | Huizen van Verzet, wordt jaarlijks georganiseerd door het Joods Cultureel Kwartier. Vanwege corona is een evenement als dit niet mogelijk. De organisatie koos daarom dit jaar voor een andere vorm. “Met livestreams vanuit de deelnemende huizen in plaats van openstelling”, vertelt Mirjam Schwarz die met moderator Henk Vis een uitzending vanuit de sjoel, de synagoge, aan de Spoorstraat zal verzorgen. Het programma Een Vandaag besteedt in de uitzending van 1 mei aandacht aan de Open Huizen Route en maakt daarom op 23 april opnames met Mirjam Schwarz.

In de livestream vertelt Mirjam het verhaal van haar tante Thea Windmuller die in de oorlog een dagboek bijhield dat Mirjam bij toeval samen met een groot aantal foto’s, brieven en andere documenten ontdekte. Het dagboek begint op 19 maart 1939. Thea is dan bijna achttien.

Boek
Door de unieke vondst van al die documenten kreeg Mirjam stap voor stap inzicht in het leven van haar tante en diens geliefde, de Duits-Joodse vluchteling Wolfgang Maas. Uiteindelijk schrijft ze aan de hand van de documenten het boek ‘Ik hoop dat alles weer gewoon wordt’ met het dagboek van Thea als rode draad. Het boek, dat in april 2020 verscheen, biedt inzicht in de ondergang van de florerende Joodse gemeenschap tijdens de oorlogsjaren en leerde Mirjam veel over de geschiedenis van haar eigen familie. “Er werd bij ons thuis zelden over de oorlog gesproken”, aldus Mirjam.

Voor de hoofdrolspelers in het boek liep de geschiedenis slecht af. De meesten van hen, waaronder Thea en Wolfgang, overleefden de oorlog niet en stierven op jonge leeftijd. Thea is 22 jaar als ze vergast wordt in Auschwitz. Wolfgang overleed op 24-jarige leeftijd eveneens in een werkkamp in midden Europa, waarschijnlijk aan dysenterie.

Livestreams
Tijdens de Open Joodse Huizenroute zijn op 3 en 4 mei via www.openjoodsehuizen.nl en via de Facebookpagina van het Joods Cultureel Kwartier (www.facebook.com/joodscultureelkwartier) dertien livestreams, een soort televisie-uitzending op internet, te volgen. Via de chat kunnen kijkers vragen stellen. Dit kan alleen op de Facebookpagina van het Joods Cultureel Kwartier.
Alle livestreams duren maximaal een uur. De eerste uitzending begint 3 mei om 10.00 uur. De laatste op 4 mei om 16 uur. In alle livestreams worden mensen en gebeurtenissen herinnerd. Gesproken herinneringen, noemt de organisatie dat.

De livestream met Mirjam Schwarz is op dinsdag vier mei vanaf 12 uur te bekijken en beluisteren. In de sjoel aan de Spoorstraat wordt ze bijgestaan door Henk Vis, auteur van het boek ‘We hebben ze allemaal gekend’ een gedenkboek met daarin de namen, en soms beschrijvingen, van in de oorlog vermoorde Joodse Winterswijkers.

Televisie-uitzending Een Vandaag
Op vrijdag 23 april maakt het NPO televisieprogramma Een Vandaag opnames met Mirjam Schwarz over de deelname aan de Open Joodse Huizenroute. De tien minuten durende reportage die daar van gemaakt wordt, is op 1 mei te zien op NPO1. Het programma start om 18.15 uur.

Thea Windmuller. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant