Wethouder Henk Jan Tannemaat begint met de sloop. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wethouder Henk Jan Tannemaat begint met de sloop. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Sloop panden op Kop Meddosestraat gestart

Wethouder verwacht opening binnen het jaar

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De sloop van de panden op de hoek van de Meddosestraat en de Singelweg is gestart. Wethouder Henk Jan Tannemaat verrichte op woensdag 14 april de eerste handeling door met een kraan voorzichtig de klimplant bruidsluier met een plank van de achterzijde te verwijderen. Tannemaat is blij dat deze rotte plek in het centrum zal verdwijnen. “Soms moeten we daar lang op wachten en soms heel lang.”

Geen winkels op de begane grond Meddosestraat
Tannemaat verwees naar de locatie Autopalace, waar het eveneens even duurde voordat er gebouwd kon worden. De kop van de Meddosestraat is de goede plek om een “mooi appartementencomplex” te bouwen. Het is bovendien het juiste moment want de behoefte aan nieuwe woningen is groot. De wethouder weet dat er kritiek is op het bouwplan en dat de winkeliers in de Meddosestraat liever winkels op de begane grond aan de Meddosestraat hadden gezien. De wethouder vindt de keuze voor woningen op dit moment de beste. “Ik hoop dat de bouw snel kan beginnen en dat we binnen een jaar weer hier staan om de woningen te openen.

Weinig te oogsten
Willy Smit van de WAM & Van Duren Bouwgroep is iets voorzichtiger over de planning. Hij houdt het erop dat over een jaar de bouw gereed is. De eerste sloophandeling was niet spectaculair. Het omtrekken of omduwen van een muur was te risicovol. Het pand is een bouwval en moet voorzichtig worden afgebroken, om te voorkomen dat een deel van het vervallen gebouw in de Meddosestraat zal vallen. De eerste fase van sloop is bij de bouwgroep normaal gesproken het oogsten van bouwmaterialen die te hergebruiken zijn. “Hier viel niets meer te oogsten”, zegt Smit, “daarvoor heeft het te lang leeg gestaan. Het enige wat we konden hergebruiken waren vloerplaten, die Henk Abbink binnen al had neergezet.”

Goed straatbeeld presenteren
Wanneer de bouw kan beginnen weet Smit nog niet, want er zijn zienswijzen (ooit bezwaarschriften genoemd) tegen het plan ingediend. Die moeten eerst door de gemeente van een reactie worden voorzien en worden dan aan de commissie beroep en bezwaar voorgelegd. In een zitting van de commissie kunnen de indieners de bezwaren toelichten. De gemeente en WAM & Van Duren kunnen dan een reactie geven. De zienswijzen worden begin of eind mei behandeld. Willy Smit heeft op dinsdag 13 april met de bewoners gesproken. Volgens hem is er een misverstand over de hoogte van het te bouwen pand. Hij heeft afgesproken dat er nog een goed straatbeeld zal worden gepresenteerd. Hij denkt dat de afbeeldingen, die eerder getoond werden in deze krant, een verkeerd beeld geven. “De hoogte aan de Meddosestraat verandert niet veel.” Op de kop komt er geen appartement bovenop, maar slechts één kamer. Aan de Singelweg wordt een deel vier bouwlagen hoog. De hoogte is iets lager dan van het kantoor-woningencomplex aan de andere kant van de rotonde de Peperbus.

“Eigen plaats is toch meer waard”
“Naar winkelen op de begane grond aan de Meddosestraat hebben we vorig jaar goed gekeken”, zegt Smit, “maar daar is geen markt voor.” Aan de Singelweg komen acht koopwoningen, aan de Meddosestraat zes huurwoningen. De huurprijs zal 800 tot 900 euro per maand bedragen. Van de woningen is nog niet bekend in welke prijsklasse ze vallen. Voor de huurpanden wordt een partij gezocht die ze wil exploiteren. Dat gaat de bouwgroep niet zelf doen. Het aanpakken van rotte plekken is geen doelstelling van WAM & Van Duren. Maar als Winterswijker vindt Smit het wel mooi dat hij een bijdrage kan leveren. “Je eigen plaats is toch meer waard.” Als de sloop gereed is, zal er grondwerk worden uitgevoerd. Smit weet dat deze plek aan de rand van het dal van de Whemerbeek ligt, waar de oudste bewoning plaats vond. “Bij het graafwerk kijkt een amateurarcheoloog mee. Als er iets bijzonders gevonden wordt kunnen de werkzaamheden even stil gelegd worden om daar beter naar te kijken.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden