Huisarts Henk Jan Besselink met een update over de Corona vaccinaties

REGIO - Nadat minister Hugo de Jonge besloot om voortaan geen AstraZeneca vaccins te geven aan mensen jonger dan 60 jaar, werden door de GGD duizenden afspraken afgezegd. Volgens de EMA bestaat er mogelijk een verband tussen het vaccin en het optreden van een zeldzame combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes.

Door Lineke Voltman

Winterswijk - We vroegen huisarts Henk Jan Besselink uit Winterswijk om een reactie. “Uiteraard levert dat veel telefonische reacties op van mensen, die het AstraZeneca vaccin zouden krijgen. We hebben onze plannen al twee keer moeten wijzigen door prikpauzes.

Geen AstraZeneca voor mensen onder de 60
Besselink: “De situatie is nu dat alle personen in verpleeg- en verzorgingshuizen inmiddels een tweede prik gehad hebben, wat belangrijk is omdat zij in de risicogroep vallen. Bij vier huisartsenpraktijken in de regio zijn mensen met een indicatie (neurologische afwijkingen, Downsyndroom, obesitas etc.) nog net voor 13 maart geprikt. Op die datum werd het vaccineren met AstraZeneca tijdelijk stil gelegd om onduidelijkheid over de bijwerkingen. De andere praktijken hebben alle afspraken moeten afzeggen, maar twee weken later konden ze weer verder en zijn die mensen alsnog gevaccineerd. De tweede ronde hiervan zal eind mei plaats vinden. Inmiddels lezen we in de vakbladen dat we mensen onder de 60 jaar niet meer met AstraZenecca moeten prikken, maar zij die de eerste keer dit vaccin hebben gehad kunnen ook de tweede keer met AstraZeneca geprikt worden. Tevens hebben we te horen gekregen dat de huisartsen immobiele mensen boven de 90 (die niet naar een priklocatie konden komen) ook mogen vaccineren met AstraZeneca. Dat is nog niet voor alle huisartsen in Winterswijk gelukt, omdat we nog geen bestelling mochten plaatsen. Wellicht gebeurt dat volgende week."

Wachten op volgende ronde
Volgens Besselink valt de achterstand in het vaccineren bij de huisartsen wel mee. “We zitten te wachten tot we met de volgende ronde kunnen beginnen. Er is nog een grote groep van mensen, van 60 tot en met 62 jaar, die nog niet gevaccineerd is, evenals mensen boven de 65 met een medische indicatie. Mensen boven de 70 jaar worden, zoals bekend, uitgenodigd door de GGD en op hun priklocaties gevaccineerd. Inmiddels hebben al veel 70-plussers een uitnodiging ontvangen en een deel daarvan is al gevaccineerd.”

Tot slot roept Besselink mensen op om geduldig af te wachten: “Iedereen die gevaccineerd wil worden komt aan de beurt en ik hoop dat minister De Jonge gelijk krijgt met zijn uitspraak dat begin juli iedereen die dat wil de eerste vaccinatie gekregen heeft.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden