Geen nieuws van Terra Temporalis

Oude wijn in nieuwe zakken, dat is wat Terra Temporalis biedt met haar nieuwe ontwerp voor een centrum bij de Steengroeve. Volgens TT is de nieuwe tekening bedoeld als handreiking naar de buurt. De hakplek voor kinderen is nu naast het gebouw gepland in plaats van naast de parkeerplaats en de doorgaande weg komt iets anders te liggen ‘om aan de bezwaren tegemoet te komen’. De parkeerplaats wordt iets kleiner dan in de eerdere plannen en biedt geen ruimte meer aan touringcars.

Maar kijk eens naar dat nieuwe ontwerp! Omdat de bomen groter zijn getekend, lijkt het gebouw wat kleiner. Maar het is nog steeds dezelfde grootschalige exoot die in Ratum zou moeten verrijzen. Dat is waar de buurt serieus bezwaar tegen heeft, maar dat wordt door TT helaas niet opgepikt.

De bezwaren van de buurt los je niet op door de hakplek te verplaatsen. Die bezwaren worden gesteund door meer dan 200 sympathisanten uit heel Winterswijk en ook door bijna de halve gemeenteraad. Men vindt dat gebouw te groot, het kost de gemeente te veel geld, het past niet in de omgeving, het is schadelijk voor het naastliggende Natura 2000 gebied en het is bovendien onnodig. Voor wetenschappers is dat centrum niet nodig en als ‘slecht-weer-voorziening’ voor toeristen evenmin. Voor minder geld kun je een aantrekkelijk geologisch centrum in het dorp inrichten en vandaar met milieuvriendelijke shuttlebusjes toeristen naar een verzamelpunt met simpele voorzieningen bij de groeve brengen. Dit alternatief heeft niet de nadelen van het TT-plan, maar wel de voordelen. Toeristen kunnen een bezoek aan de groeve heel goed beleven door in het dorp te starten en bovendien mag je verwachten dat HORECA en middenstand dan meer profijt hebben van de bezoekende toeristen.

De gemeente heeft van belastinggeld al 100.000 euro aan TT betaald en bovendien een miljoen toegezegd. Tegelijkertijd bedreigt de gemeente het voortbestaan van de Vereniging Het Museum door een korting van 25.000 euro. Zo’n museumbeleid is niet uit te leggen aan gewone burgers. Voorts begroot de gemeente voor wegomlegging van de Steengroeveweg nu al enkele miljoenen. Hiermee wordt het TT-plan oneigenlijk gekoppeld aan een toekomstige uitbreiding van de groeve die pas over 20 jaar nodig zal zijn. Zijn er geen dringender noden in Winterswijk?

Wie wil dit omstreden plan daadwerkelijk betalen? Bestaat er een mecenas die kiest voor een controversieel project bij de steengroeve - met onvermijdelijk uitzichtloze milieuprocedures bij de Provincie en de Raad van State - in plaats van in de dorpskern een mooi geologisch museum te bekostigen, waar heel Winterswijk blij mee kan zijn?

Willem Hulscher

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden