Mevrouw Rita Baron-Monasso met het zelfportret van Armati. Foto: PR
Mevrouw Rita Baron-Monasso met het zelfportret van Armati. Foto: PR

Zelfportret van schilder Armati aan Museum geschonken

WINTERSWIJK - Mevrouw Rita Baron-Monasso heeft Vereniging Het Museum Winterswijk onlangs een zelfportret van de schilder Pietro Armati geschonken. Armati (1898-1976) was een Italiaanse schilder die een bohémien-achtig leven leidde. In 1930 streek hij neer in Aalten, waar hij veel omging met de familie Monasso, terrazzowerkers. Die fungeerde tevens als tolk voor hem. In dat jaar verbleef hij ook een tijdje in Hotel Centraal in Winterswijk. Lang bleef hij hier niet, maar in 1938-1939 was hij opnieuw in Winterswijk, waar hij een atelier had op de Plekenpol. Hij maakte veel portretten van Achterhoekse textieldirecteuren en hun familie en van Achterhoekse landschappen.

Het Museum is bijzonder verheugd met deze schenking van mevrouw Baron-Monasso. Het zal een prominente plek krijgen in de gerenoveerde achterkamers van Museum De Wereld van Wenters aan de Meddosestraat. Daar zal het deel uitmaken van een nog in te richten portrettengalerij van bekende en wat minder bekende Winterswijkers.

Een curieus project van Armati was de bouw van een vliegtuig dat door menskracht moest worden voortbewogen. Dat is wel voltooid, maar heeft natuurlijk nooit gevlogen. Het Museum beschikt wel over tekeningen en foto’s van dit toestel en is nu op zoek naar een deskundige op het gebied van modelbouw die het leuk vindt om hier een evenbeeld op kleine schaal van te maken. Ook dat zal dan te bewonderen zijn in De Wereld van Wenters.

Stalhouderij Van der Putten
Tevens zal in De Wereld van Wenters aandacht worden geschonken aan de stalhouderij van Van der Putten. Met name Arie van der Putten was zeer bekend als koetsier van trouw-, begrafenis- en feestkoetsen. Het Museum is op zoek naar foto- en filmmateriaal (bewegend beeld). Er zijn honderden bruidsparen die gebruik hebben gemaakt van de diensten van Arie. Wij willen hiervan een compilatie maken. Hiervoor – en ook voor het maken van een model van het Armati-vliegtuig – kan men contact opnemen met Vereniging Het Museum via info@vereniginghetmuseum.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden