Het voorlopig ontwerp van het museum bij de Steengroeve. Foto: Terra Temporalis
Het voorlopig ontwerp van het museum bij de Steengroeve. Foto: Terra Temporalis

Voorlopig ontwerp Steengroeve Museum Winterswijk bekend

Algemeen

Mogelijk in 2023 deuren geopend

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de loop van 2023 kan het museum aan de rand van Steengroeve open. Dat zei kwartiermaker Dirk Willink tijdens de presentatie van het voorlopig ontwerp van het Steengroeve Museum Winterswijk. “Een bezoekerscentrum is een nietszeggend woord”, zei Rien Nagel, voorzitter van de Stichting Terra Temporalis bij de verklaring van de naamsverandering. “Wat wij willen is van museale betekenis. Wij laten iets bijzonders zien. Het gaat ons om de inhoud, niet alleen om het entertainment.”

Hakplek voor kinderen wordt pyrietpaviljoen
Eind november werden tijdens een digitale bijeenkomst vijf mogelijke ontwerpen gepresenteerd. Het was de bedoeling om al in december het definitieve ontwerp te presenteren, daar bleek iets meer tijd voor nodig. Bij de presentatie voor de pers herhaalde Dirk Willink dat rekening is gehouden met de opmerkingen van de omwonenden. Er komt geen busparkeerplaats en de parkeerplaats voor auto’s wordt verkleind. De nieuw aan te leggen weg ten noorden van de groeve wordt iets verlegd, zodat alleen nog de parkeerplaatsen aan de andere kant van de weg liggen. Daardoor lig de hakplek voor de kinderen aan dezelfde kant als het museum. Die plek zal voortaan het pyrietpaviljoen worden genoemd. Daar kunnen de kinderen op zoek naar fossielen, pyriet en andere mineralen.

Diepste punt van Nederland
Willink herhaalde dat de ambitie van een groot museum is losgelaten. De huidige opzet is kleiner dan aan het begin van het proces dat al startte in 2009. Het museum bestaat uit twee vleugels verbonden door een transparant gedeelte. Daardoor kan de bezoeker komend vanaf de parkeerplaatsen al de Steengroeve zien liggen. Die verbinding met de groeve is erg belangrijk. Vanuit het museum kan via een pad naar de Oehoe-kijkplek verderop gewandeld worden. Dichtbij het museum komt een uitkijkplek bij het punt dat het diepste punt van de Steengroeve en Nederland zal worden. In het museum komen verschillende expositieruimten, in totaal 500 vierkante meter. Geologie staat centraal. Daarnaast is er ruimte voor aandacht voor ontstaan en ontwikkeling van het Nationaal Landschap Winterswijk, voor de Willink Weust, voor de Sibelco, de exploitant van de Steengroeve die het mede mogelijk maakt, en het Steengroevetheater.

Stichting hoopt op cofinanciering door provincie
“De horeca staat in dienst van het museum”, zei Rien Nagel, “En niet andersom.” Bezoekers komen voor het museum en niet voor een plek voor een versnapering tijdens fiets- of wandeltochten. Als het museum geopend zal zijn zullen er, zegt Willink regelmatig excursies gehouden worden. In het deel van de groeve “onder” het museum zal dat in de toekomst vaker mogelijk zijn. In dat gedeelte wordt dan niet meer door Sibelco gewerkt, zodat het helemaal beschikbaar is voor de excursies. “Daarvoor hebben we inmiddels zo’n 25 gidsen”, zegt Dirk Willink. De kosten voor de bouw van het museum zijn beraamd op vier miljoen euro: 3,3 miljoen voor de bouw, 0,7 voor de inrichting. Daarvan is 1,1 miljoen gedekt dankzij een toezegging van de gemeente en 1.1 miljoen via allerlei fondsen en een mecenas. “We proberen de provincie er van te overtuigen dat dit als cofinanciering voor de investering kan gelden”, zegt Willink. De provincie Gelderland zou er dan 1,8 bij moeten doen.

Snel bestemmingsplan opstellen
De stichting zal de gemeente niet vragen om een structurele subsidie voor de jaarlijkse kosten, de exploitatie. “We hebben een behoudende exploitatie opgesteld”, zegt Willink. “We gaan uit van 20.000 betalende bezoekers per jaar.” Anne Schulp, paleontoloog van Naturalis Leiden, die besrtuurslid is van de stichting vertelde al met veel enthousiasme waarom de Steengroeve zo bijzonder is en welke fossielen er in het museum allemaal te zien zullen zien. Als het aan zijn enthousiasme ligt is het museum er al snel, maar de procedures zullen nog enige tijd vragen. Nu het voorlopig ontwerp klaar is kan een ontwerp bestemmingsplan gemaakt worden en ter inzage worden gelegd. Als alles meezit kan dit nog in het tweede kwartaal van 2021 gebeuren. Er kunnen dan zienswijzen (bezwaren) ingebracht worden. In het vierde kwartaal van 2021 of het eerste kwartaal van 2022 kan het plan dan definitief door de gemeenteraad worden vastgesteld. De omgevingsvergunning voor de bouw kan daarna worden verleend, zodat in 2023 het museum kan worden geopend. De procedure kan langer duren, wanneer belanghebbenden tegen het besluit van de gemeente een zienswijze indienen bij de Raad van State.

Op donderdag 13 april wordt erom 19.00 uur een digitale presentatie gehouden over het ontwerp. Aanmeldingen voor de bijeenkomst graag met vermelding van uw naam voor maandag 11 april om 18.00 uur verzenden naar info@desteengroeve.nl .

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant