Mensen maken Winterswijk groener. Foto: PR Gemeente Winterswijk
Mensen maken Winterswijk groener. Foto: PR Gemeente Winterswijk

Samen sterk voor landschap en biodiversiteit

WINTERSWIJK - ‘Mensen maken Winterswijk groener en schoner’. Dat is het thema voor de maand april van het Vrijwilligerspunt Winterswijk en de Winterswijkse Uitdaging.

Het landschap in Winterswijk is op vele fronten bijzonder. Een landschap dat de gemeente Winterswijk samen met inwoners wil behouden en versterken. Daarom heeft de gemeente Winterswijk in samenwerking met de provincie Gelderland een subsidie beschikbaar gesteld voor behoud, herstel en versterken van het landschap en de biodiversiteit: Regeling landschap en Biodiversiteit. Een belangrijke voorwaarde is dat de projecten die in het kader van de regeling worden uitgevoerd voor 1 mei 2023 zijn afgerond.

Met deze regeling wil men initiatieven uit de samenleving ondersteunen die bijdragen aan de kwaliteit van het Winterswijkse landschap door bijvoorbeeld het aanleggen van een houtwal, boomgaard, struweel, akkerrand of een poel. Het vergroten van de biodiversiteit is gericht op herstellen, vergroten en verbinden van leefgebied van soorten. Daarnaast biedt de regeling mogelijkheden voor aanpak achterstallig onderhoud van bijvoorbeeld een houtwal of herstel van een cultuurhistorisch object.

Wanneer iemand kansen ziet om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het landschap of biodiversiteit en belangstelling heeft voor aanleg of herstel van een of meerdere landschapselementen, kan men zich melden. Voor vragen over de regeling kunnen belangstellenden contact opnemen via regelinglandschap@winterswijk.nl

Oproep ‘Maak je straat of wijk groener'
Groen is belangrijk voor Winterswijk. Om van te genieten maar ook vanwege het veranderende klimaat. Groen vangt regenwater op, houdt water vast, zorgt voor koelte tijdens hete dagen en zorgt voor biodiversiteit voor dieren, vogels en insecten. Winterswijk is al mooi maar er zijn vast nog plekken in de kom van Winterswijk die wel wat groener mogen. Daarom een oproep aan inwoners om de handen uit de mouwen te steken. Welke plek in de openbare ruimte van Winterswijk kan volgens jou wel een opknapbeurt gebruiken? Kijk eens rond in de eigen wijk of straat? Is er een plek waar tegels eruit kunnen en vervangen kunnen worden door groen? Kan er voor extra koelte op een plek wel een extra boom geplant worden? Of mag de beplanting wat diverser en fleuriger? Geef het door aan info@winterswijkdoet.nl ensamen wordt bekeken wat er aan te doen is.

KNNV
De KNNV is een actieve natuurvereniging die maandelijks een aantal activiteiten organiseert in Winterswijk en omliggende plaatsen. Om deze activiteiten onder de aandacht te brengen zoekt KNNV een vrijwilliger die de publicaties in de regionale kranten voor zijn/haar rekening wil nemen. Heb jij ook hart voor de natuur en vind je het leuk om krantenartikeltjes te schrijven? Dan zijn wij op zoek naar jou! Ook zijn zij met regelmaat opzoek naar vrijwilligers die willen bijdrage aan de natuurwerkdagen. Dus ben je niet vies van een paar smerige handen meld je dan aan.;

Voor meer informatie over de 'groene' projecten en ander vrijwilligerswerk kijk dan op www.winterswijkdoet.nl. In verband met corona is het Vrijwilligerspunt niet geopend. Wil je toch een persoonlijk gesprek en of intake meld je dan per mail info@winterswijkdoet.nl of bel met 0543 -200026.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden