In de trouwzaal mogen slechts tien mensen aanwezig zijn bij het huwelijk, inclusief bruidspaar en getuigen. Foto: PR
In de trouwzaal mogen slechts tien mensen aanwezig zijn bij het huwelijk, inclusief bruidspaar en getuigen. Foto: PR

Nu trouwen, als de coronaregels versoepeld of weg zijn volgt een funhuwelijk

Algemeen

WINTERSWIJK - Trouwen. Hoe gaat dat nu in coronatijd? Een eerste gedachte zou kunnen zijn dat er een stuk minder getrouwd wordt nu er slechts dertig mensen maximaal (afhankelijk van de ruimte) bij de ceremonie aanwezig mogen zijn. Toch wordt er in Winterswijk volop getrouwd, zegt ambtenaar van de burgerlijke stand, Marko Leistra. Het gebeurt alleen wel anders.

"Na de feestdagen, in januari, krijgen we meestal veel aanvragen voor huwelijken”, vertelt Leistra. "De periode juni, juli, augustus, september en in mindere mate oktober is dan het meest populair. In het afgelopen jaar zijn we erg druk geweest met het verzetten van data. Er zijn stellen die hun huwelijk al drie keer uitgesteld hebben. Nu vinden er vooral kosteloze en flitshuwelijken plaats.”

Betaalde huwelijken
In niet-coronatijd betreffen die aanvragen meestal huwelijken op een door het aanstaand echtpaar zelf bepaalde datum, een zelfbepaalde locatie, met een ceremonie, een trouwambtenaar en met een groot aantal aanwezigen. "Nu is dat anders,” vertelt Leistra. "Het kosteloos trouwen en de flitshuwelijken zijn nu veel populairder. Voor de wat wij noemen betaalde huwelijken is momenteel nauwelijks animo. Dat heeft alles met de strenge coronaregels te maken. Zo mogen er in de raadszaal maximaal twintig mensen, inclusief bruidspaar en getuigen aanwezig zijn en in de trouwzaal zelfs maar tien. Je kan er ook voor kiezen in een aangewezen trouwlocatie te trouwen, maar dan mogen er altijd maar maximaal dertig personen in de ruimte aanwezig zijn.”

Verbouwing raadhuis
Momenteel staat er maar een betaald huwelijk gepland. Dat vindt op een door de gemeente aangewezen locatie plaats. Aangezien het raadhuis momenteel verduurzaamd en heringericht wordt, zijn de trouwzaal en de raadzaal sowieso de komende weken niet beschikbaar. Die worden tijdens de verbouwing gemoderniseerd. Elk nadeel heb zijn voordeel, zou Johan Cruijff zeggen, de verbouwing kan nu zonder grote gevolgen uitgevoerd worden.
"Stellen die in de verbouwingsperiode in de raadzaal of trouwzaal van het oude raadhuis hadden willen trouwen, mogen als alternatief de ceremonie in het Doopsgezind kerkje, ook een mooie officiële trouwlocatie, plaats laten vinden,” licht Leistra toe.

Kosteloos en flitshuwelijk
Tegenover de beperkte animo voor het betaalde huwelijk met ceremonie en maximaal dertig aanwezigen staat een toegenomen belangstelling voor de twee andere mogelijkheden die de gemeente Winterswijk kent: het kosteloze huwelijk dat elke dinsdag mogelijk is om 9 uur en 9.15 uur en het flitshuwelijk dat elke werkdag tussen 9 en 17 uur plaats kan vinden.

De overeenkomst tussen deze vormen van huwelijken is dat ze beide op het gemeentehuis worden voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand van Winterswijk. De verschillen zijn dat het kosteloze huwelijk gratis is en het flitshuwelijk honderdvijftig euro kost, dat bij het kosteloze huwelijk het bruidspaar en vier getuigen aanwezig mogen zijn en bij het flitshuwelijk tien mensen in totaal. Een ander groot verschil is de wachttijd. Voor een kosteloos huwelijk kan de wachttijd oplopen tot twee maanden. Wie snel wil trouwen, kiest voor het flitshuwelijk. De wachttijd daarvoor is aanzienlijk korter.

Funhuwelijk
Volgens Leistra blijkt uit gesprekken met de stellen dat het trouwen nu vooral om praktische redenen gedaan wordt, bijvoorbeeld omdat er een huis gekocht is of omdat een van de partners zwanger is en ze daarom zaken goed geregeld willen hebben.
"De meeste stellen geven aan dat ze als de coronacrisis voorbij is, een groot feest geven of alsnog een funhuwelijk afsluiten”, aldus Leistra. "Dan wordt het huwelijk als het ware opnieuw gedaan, op een door het echtpaar gekozen locatie maar dan mét een trouwambtenaar, meer gasten en een feest achteraf.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant