Onrust op de Pas over wijkaanpak

Bewoners voelen zich onvoldoende betrokken bij planopzet

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Bewoners vanaf het begin betrekken bij de aanpak van hun wijk. Dat was eind 2018 het uitgangspunt van de gemeente voor de Pas. Deze wijk moest niet meer geconfronteerd worden met een kant en klaar plan, waarop de inwoners kunnen reageren. Die bewoners moesten juist vanaf het begin betrokken worden bij het opstellen van het plan. Bijna twee jaar later blijkt dat er veel ontevredenheid is over de aanpak.

'Maak een beter plan'
De onvrede bleek tijdens de raadsvergadering van donderdag 25 maart. De Pas-bewoner Han van Soldt maakte gebruik van spreekrecht om het ongenoegen van vele bewoners te uiten. Daar naar gevraagd door Peter Voogd (GroenLinks) gaf zij aan dat ze dacht meer dan 60% van de bewoners te vertegenwoordigen, al was dat een aanname. Van Soldt en anderen hebben het gevoel dat er toch al een kant en klaar plan ligt zonder dat zij daarover voldoende hebben kunnen meepraten. "De ontwikkelaars van het plan weten niet wat er speelt in de wijk. De wijkbijeenkomsten zijn minimaal bezocht, dat was geen goede afspiegeling.” Ze riep de gemeenteraad op de participatie beter te doen. "Maak een plan waarvan iedereen beter en vrolijk wordt.”

Wethouder: “Er is nog geen plan”
Van Soldt sprak over een wijkplan, waarbij er parkeerplaatsen moeten wijken voor meer groen. “Ik dacht dat de buurt groener zou worden en er meer parkeerplaatsen zouden komen”, zei Van Soldt. “Ik was me er niet van bewust dat er parkeerplaatsen zouden verdwijnen.” Ze had ook kritiek op de voorstellen voor de verkeersafwikkeling, die tot meer onveiligheid zouden leiden. “We zijn niet gehoord op een enkeling na.”
Van Soldt vindt het een kwalijke zaak dat de wijkaanpak niet is gestart met bijeenkomsten, waarop veel bewoners hun wensen en problemen konden aandragen.
Wethouder Tineke Zomer had intussen gesproken met Van Soldt en een andere buurtbewoner. Ze vond het jammer dat er veel onrust was ontstaan over het schetsontwerp. Volgens Zomer berust dat op een misverstand, want er is nog geen plan. “Alles kan nog veranderen.” Na de raadsvergadering kregen de bewoners op zaterdag een brief, waarin is aangegeven dat het schetsontwerp “nog gewoon kan worden aangepast”.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden