Beeld: Studio Biesterveld

Beeld: Studio Biesterveld

INFOGRAPHIC

Kandidaten met Achterhoekse roots reageren op de uitslag

Algemeen

ACHTERHOEK - Van de Tweede Kamerkandidaten met Achterhoekse roots zijn er twee verzekerd van een zetel: Hanneke van der Werf (D66) en Lisa Westerveld (GroenLinks). De oud-Rekkense respectievelijk oud-Aaltense treden de komende vier jaar op als volksvertegenwoordigers in de belangrijkste politieke arena. Westerveld doet dit al sinds 2017, Van der Werf debuteert in de Kamer. SP’er Maarten Hijink is geboren in Aalten en mag als nummer vijf aanblijven in de Kamer. Erik Haverkort (VVD) uit Lochem mag nog hopen op zijn debuut in Den Haag. Voor Ron van Essen (BBB), Loes ten Dolle en Marleen van der Meulen (beiden D66) en Tobias Holtman (CU) is de hoop - zo goed als - vervlogen.

Door Rudi Hofman, Karin Stronks en Bernhard Harfsterkamp

Hanneke van der Werf (D66)


Hanneke van der Werf. Foto: PR 

De stembusstrijd is voor Hanneke van der Werf persoonlijk nooit echt spannend geweest. Met haar negende plaats op de D66-kandidatenlijst wist zij dat de overgang van de lokale Haagse politiek naar de landelijke politiek een kwestie van tijd zou zijn.

Over de door D66 behaalde 24 zetels is Hanneke zeer tevreden. Aanvankelijk leek er zelfs sprake te zijn van 27 zetels. Dat het er drie minder zijn geworden, doet volgens haar niets af aan de feestvreugde. “Het is nog steeds een heel grote politieke winst.”

Volgens Hanneke is het fraaie verkiezingsresultaat te danken aan een combinatie van inhoud en het sterke campagne-optreden van lijsttrekker Sigrid Kaag. “Sigrid heeft waanzinnig veel charisma en komt zeer overtuigend over. Zij heeft ons zeker extra stemmen opgeleverd. Daarnaast hebben we met onze standpunten over bijvoorbeeld wonen, klimaat en onderwijs ook veel kiezers voor ons weten te winnen.”

D66 was in het verleden, zegt Hanneke, vaak de tweede keus. “Mensen hadden wel sympathie voor ons, maar stemden uiteindelijk toch op een andere partij. Nu hebben zij wel op ons gestemd.”

De oud-Rekkense neemt officieel op 15 april afscheid van de gemeenteraad in Den Haag. Deze week beleeft zij haar laatste raadsvergadering als fractieleider van D66. Hanneke is verheugd dat zij in de Tweede Kamer ook de belangen van de Achterhoek kan gaan behartigen.

Lisa Westerveld (GroenLinks)


Lisa Westerveld. Foto: PR 

Lisa Westerveld heeft een dubbel gevoel overgehouden aan deze verkiezingsstrijd. Vanzelfsprekend is zij blij dat ze haar werk voor GroenLinks in de Tweede Kamer kan voorzetten, maar het stevige verlies (in 2017 behaalde GL veertien zetels, vier jaar later zijn dit er acht, red.) doet haar pijn, laat de oud-Aaltense weten.

Lijsttrekker Jesse Klaver valt volgens Lisa niets te verwijten: “We hebben gewoon een goede campagne gevoerd en in de debatten heeft Jesse het goed gedaan. Zelf heb ik veel lopen flyeren en we hadden zelfs een zweeflijn geopend. Kiezers konden ons via WhatsApp alle denkbare vragen stellen.”

Lisa zegt niet goed te snappen dat de VVD winst heeft geboekt ondanks haar rol in de Toeslagenaffaire. “Ik begrijp sowieso niet dat je op een partij gaat stemmen die de ongelijkheid in ons land groter maakt.”

Op haar facebookpagina schreef Lisa afgelopen vrijdag: ‘Ik maak me erg zorgen, over de winst van (extreem-)rechtse partijen. Tegelijkertijd maakt het me strijdbaarder dan ooit.’ Deze boodschap verkondigde zij op de dag dat zij hoorde dat ze voldoende voorkeurszetels had gekregen om ondanks haar tiende plek op de GL-kandidatenlijst toch in de Kamer te kunnen blijven. “Mijn vrienden hebben stemmen geteld en zonder Nijmegen (haar woonplaats, red.) en een aantal andere grote steden zat ik al op het aantal benodigde stemmen.” Dat zijn er circa 17.000.

Loes ten Dolle (D66)


Loes ten Dolle. Foto: PR

Loes ten Dolle is en blijft de komende tijd fractievoorzitter van D66 in Winterswijk. “Ik ben natuurlijk wel blij met het verkiezingsresultaat van D66 en vind het fantastisch dat Hanneke in de Kamer komt. Het is belangrijk dat er een betere afspiegeling van de regio’s komt en Gelderland en Overijssel komen er wat dat betreft niet goed vanaf. Over vier jaar wil ik het weer gaan proberen.”

De Winterswijkse stond op plek 35 op de D66-kandidatenlijst en had er wel rekening mee gehouden dat het moeilijk zou worden. “Ik wilde echt wel de Kamer in, maar ga nu met veel energie en blijdschap gewoon door met mijn werk in de gemeenteraad en in de Achterhoek Raad.”

De verkiezingsavond beleefde Loes samen met haar ouders, die pal naast haar wonen (“er zit zelfs geen schutting tussen”). Zij vertelt dat haar vader en moeder heel druk zijn geweest met flyeren voor D66 in het algemeen en voor hun dochter in het bijzonder.

Op de vraag wat de winst van (extreem)rechtse partijen en het verlies voor links zegt, wil Loes inhoudelijk niet ingaan: “We zijn blij dat wij als D66 erg gegroeid zijn. Dit geeft ook aan wat Nederland wil.”

Ron van Essen (BBB)


Ron van Essen. Foto: PR - Jeannet Verbeek

De partij voor het platteland, de Boer Burger Beweging (BBB), slaagt erin om een zetel te bemachtigen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ron van Essen, oud-Aaltenaar, de nummer vijftien van de lijst, zegt zeer tevreden te zijn met een Kamerzetel. Hij geeft aan: “BBB is één van de twintig nieuwe partijen, slechts zeven hebben een plek in de Tweede Kamer bemachtigd. Volgens de statistieken hebben we zelfs ruim voldoende stemmen gehaald. Dan mogen we tevreden zijn!”

In Oost-Nederland scoort BBB hoog, in Berkelland krijgt de partij voor het platteland zelfs acht procent van de stemmen. Ron van Essen vertelt: “We scoren vooral hoog in de Achterhoek en Twente, waar mensen over het algemeen vrij trouw zijn aan een bepaalde partij. Juist daarom zijn we erg blij met zo veel stemmen in deze regio, zo veel mensen die dus het vertrouwen in onze partij hebben uitgesproken.”

Van Essen is tijdens de campagne regelmatig mee geweest ‘on tour’. Hij zegt: “Caroline van der Plas, onze lijsttrekker, werd overal erg vriendschappelijk onthaald. Mensen zijn gek op haar, dat merk je gewoon. En men ziet graag meer vrouwen in de politiek, bij ons staan twee vrouwen aan de top!”

Tobias Holtman (ChristenUnie)
Tobias Holtman van de ChristenUnie in Aalten verwachtte vooraf al dat hij weinig kans zou hebben om in de Tweede Kamer te komen. Hij vond het al eervol dat hij op de kandidatenlijst stond. In Aalten kreeg hij nog relatief veel stemmen: 140 van de 876 op de ChristenUnie uitgebrachte stemmen. Na lijsttrekker Segers de meeste. In de omliggende gemeenten was hij onbekender en kreeg hij niet veel voorkeurstemmen.

Lochemse Kamer-kandidaten wachten af

GORSSEL/EEFDE - De beide kandidaten voor de Tweede Kamer uit de gemeente Lochem wachten af wat er komen gaat. Marleen van der Meulen (D66) uit Gorssel en Erik Haverkort (VVD) uit Eefde moeten nog even geduld oefenen voordat ze zeker weten waar ze aan toe zijn. Eén weg naar de Kamer gaat via voorkeurstemmen, maar dat zijn er best veel en pas vrijdag (26 maart) volgt de definitieve uitslag.

De weg via voorkeursstemmen wordt een lastige. Een blik op de stemmen per kandidaat leert dat de beide Lochemse kandidaten er in hun eigen gemeente weliswaar uitspringen maar heel veel zijn het er niet. Erik Haverkort kreeg in de gemeente 447 stemmen. En Marleen van der Meulen kreeg er 264.


Erik Haverkort. Foto: Pascale Drent 

Erik Haverkort staat op 40ste plaats bij de VVD en peilingen gaven zijn partij lange tijd een virtueel aantal zetels van rond die 40. De winst van de VVD viel iets lager uit: 34 zetels. Haverkort zit echter nog steeds niet heel ver van het vuur.

Trots
Zelf zegt hij: “Ik ben trots dat de kiezer de VVD voor de vierde keer het vertrouwen geeft! En ach, mijn kansen… het gaat om de kansen voor inwoners en ondernemers en met 34 Kamerzetels kunnen we daar hard mee aan de slag.” Of hij dat vanuit Lochem of vanuit Den Haag gaat doen blijft nog even boven de markt hangen.

Marleen van der Meulen zegt dat ze op niets rekent, ondanks de mooie overwinning van D66. Ze staat 38ste op de kieslijst en dat is nog altijd vrij ver verwijderd van de 24 zetels die haar partij op dit moment worden toegedicht. “Via voorkeurstemmen wordt het ook lastig want daarvoor moet je minimaal rond de 17.000 stemmen krijgen”, zo laat ze weten.


Marleen van der Meulen Foto: PR

Regio
In de gemeente Lochem stemden 4100 mensen op D66 en daarvan gingen er 3331 naar Sigrid Kaag. De vraag is hoeveel aandacht Marleen van der Meulen heeft weten te trekken in de regio. In Zutphen en Deventer bijvoorbeeld trok D66 veel stemmen. Ze probeerde die aandacht te trekken met haar geloof in het opwekken van veel energie in Afrika. En met haar ideeën om samen met boeren te zoeken naar wegen om met minder maar duidelijke regels meer biodiversiteit en een betere prijs voor agrarische producten te bereiken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant