Ineke van Empel werd verrast. Foto: PR
Ineke van Empel werd verrast. Foto: PR

PvdA Winterswijk brengt op Vrouwendag ode aan cultuurtoppers

WINTERSWIJK - PvdA Winterswijk bracht maandag, Internationale Vrouwendag, een ode aan twee boegbeelden van de culturele sector in de gemeente. Charlotte Rixten (directeur Villa Mondriaan) en Ineke van Empel (directeur De Storm) werden in het zonnetje gezet.

PvdA Winterswijk maakt er een jaarlijkse traditie van om op 8 maart stil te staan bij Internationale Vrouwendag. In het verleden waren er debatten over de rol van de vrouw in de plaatselijke politiek, is aandacht besteed aan plattelandsvrouwen, is Vrouwendag gevierd met gelijkgezinden in Bocholt én zijn Winterswijkse 'heldinnen' gelauwerd. Mede omdat de cultuursector lijdt onder de coronapandemie, is er dit jaar voor gekozen Rixten en Van Empel in de schijnwerpers te zetten.

PvdA-voorzitter Gera de Koning bezocht maandag Villa Mondriaan en theater De Storm. Ze werd, met inachtneming van de coronaregels, bijgestaan door het jongste lid van de PvdA Winterswijk, Quirina Pampiermole. De Koning zegt: “We staan niet voor niks stil bij vrouwen en cultuur. Cultuur, de PvdA draagt het een warm hart toe: je hebt cultuur nodig om na te denken, om te ontspannen, om je te stimuleren, om je te “verheffen” zoals men vroeger zei. Fijn dat we in ons dorp twee vrouwen op een hoge cultuurpositie hebben zoals Ineke en Charlotte.” Beiden kregen een rode taart.

Sociaaldemocrate Suze Groeneweg was in 1917 de eerste SDAP/PvdA-vrouw in de Tweede Kamer. Dit jaar besteedt de landelijke PvdA op Vrouwendag aandacht aan Corry Tenderloo. Zij zorgde er in 1955 voor dat vrouwen die in overheidsdienst waren, niet meer ontslagen mochten worden als ze gingen trouwen. Vlak daarna regelde ze dat gehuwde vrouwen niet langer “handelingsonbekwaam” waren. De Koning: “Fijn ook dat we anno 2021 met Lilianne Ploumen én onze eigen Elvira Schepers nu eindelijk vrouwelijke partijleiders hebben bij de Partij van de Arbeid.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden