Studenten en scholieren moeten thuis aan de slag blijven.  Foto: Eva Schipper

Studenten en scholieren moeten thuis aan de slag blijven.  Foto: Eva Schipper

Studeren in coronatijd: hoe gaat het met Winterswijkse studenten en scholieren?

Algemeen

WINTERSWIJK - Online studeren; voor veel studenten en scholieren is het inmiddels normaal geworden. Lessen, colleges, werkgroepen en groepswerk, echt alles is thuis te volgen. Voor veel studenten en scholieren betekent dit heel erg lang op je kamer zitten. Voor de scholieren van de middelbare school lijkt er langzaam een einde aan te komen. Vanaf 1 maart mogen ze minimaal een dag in de week naar school. Studenten van universiteit krijgen nog steeds niet fysiek les. De laatste tijd zijn er veel schrijnende verhalen te lezen over deze generatie. Hoe gaat het eigenlijk met de studenten en scholieren in Winterswijk? Drie studenten en een scholier vertellen hun verhaal over online educatie.

Door Eva Schipper

Teun Aarnink (21) studeert sociologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Momenteel zit hij in zijn eerste jaar. Voor corona voetbalde hij in een vriendenteam en sprak hij vaak af met vrienden. Teun zit in een grote vriendengroep van ongeveer twintig mensen. Normaal zag hij deze groep wekelijks. “Van deze mensen spreek ik er nog maar vijf regelmatig.” Zijn sociale leven is door corona dus echt slechter geworden en Teun geeft zijn sociale leven nu het cijfer 4.5. “Ik merk dat ook tijdens het studeren. Vorig jaar deed ik de pabo en daar kon je makkelijk nieuwe vrienden maken. Dit jaar ben ik een nieuwe opleiding gestart en het maken van nieuwe vrienden gaat erg moeizaam.” Teun geeft aan dat hij ongeveer vier jongens op zijn opleiding kent waarmee hij goed kan opschieten. “Of ik het echt vrienden kan noemen is lastig te zeggen.” Teun denkt even na en zegt: “Ik heb ze namelijk nog maar een paar keer in het echt gezien. Dus het is lastig te zeggen hoe ze in het echt zullen zijn.”
Het studeren zelf gaat Teun gelukkig goed af. “Met de studiepunten loop ik goed op schema, dus dat is erg prettig.” Hij merkt wel dat er bij studiegenoten veel stress is als het gaat om studiepunten. “Veel studiegenoten vinden het volgen van online lessen best lastig. Gelukkig is het studie-bindend-advies wel met tien procent omlaag gegaan.” Dit betekent dat de studenten minder vakken moeten halen om door te mogen voor het volgende studiejaar. Teun kijkt wel met hoop naar de toekomst. “Ik ben ontzettend blij dat ik vanaf nu weer lekker mag voetballen. Ik heb mijn voetbalteam een half jaar niet gezien, dus dat gaat ontzettend leuk worden.”

Joep Jan Meerdink (21) studeert Industrieel Ontwerpen aan de Universiteit van Eindhoven. Toen hij hoorde dat de universiteiten dicht gingen, besloot hij weer bij zijn ouders in Winterswijk te gaan wonen. Een huisgenoot was net voor de persconferentie al uit het studentenhuis vertrokken. Toen het nieuws bekend werd gingen ook twee andere huisgenoten weg. “Daarna ben ik ook maar gegaan, ik zag het niet zitten om voor een poos in mijn eentje te wonen. Bovendien dacht ik dat corona tijdelijk zou zijn.” Op de planning stond voor Joep Jan een uitwisseling van vijf maanden naar Stockholm. Deze uitwisseling is helaas niet doorgegaan. Ook ging het wedstrijdseizoen roeien niet door. Toch is hij wel optimistisch: “Ondanks dat ik mijn sociale leven op dit moment een drie zou geven, kan ik er goed mee omgaan.”

“In de deze tijd ontmoet je weinig nieuwe mensen, kom je op weinig nieuwe plekken en doe je niet veel nieuwe dingen.” Daarom is Joep Jan zelf veel gaan ondernemen. “Ik daag mezelf als het ware uit in deze tijd. Ik ben erg actief gaan wielrennen, meer muziek gaan luisteren en meer gaan lezen.” Joep Jan daagt zichzelf niet alleen in zijn vrije tijd uit, maar ook op het gebied van studie. “Ik ben begonnen aan de studie Technisch Natuurkunde. Ik vind dit het moment om te testen of ik het niveau aan kan en of ik het leuk vind.” Als tip zou hij andere studenten en scholieren willen uitdagen. “Ga eens iets doen wat je normaal niet zou doen. Gewoon echt iets heel anders of ga eens naar een andere plek.” Deze tip zou Joep Jan de overheid ook willen meegeven: “Probeer jongeren te stimuleren om bijvoorbeeld aan uitdagende sportprojecten deel te nemen.”

Een scholier (16) die anoniem wil blijven, zit in vwo 5 van het Gerrit Komrij College. Toen hij hoorde dat de scholen dicht zouden gaan, was hij in eerste instantie blij. “Ik had ineens veel meer vrije tijd en ik vulde deze tijd door fanatiek te gaan sporten.” Later bleek het voor de scholier een ontzettend vervelende periode te worden. “De opa van een vriend mij kreeg corona en overleed. De vader van een andere vriend van mij overleed ook aan corona. In dezelfde tijd kregen mijn oma en ik ook corona.” Het besef dat dit niet zomaar een griepje is, sloeg in als een bom. “Het ging allemaal zoveel sneller dan sommige mensen denken. Het is echt een heel serieus virus.” De scholier besloot om in periode van quarantaine tijdelijk bij zijn oma te gaan wonen. Op deze manier kon hij voor zijn oma zorgen. “Gelukkig is mijn oma nu langzaam aan het herstellen.” Anoniem heeft dan ook een boodschap voor andere jongeren: “Onderschat het virus niet, wij als jongeren kunnen het virus makkelijk verspreiden en dat moeten we ons echt beseffen.” De scholier hoopt door zijn verhaal te vertellen dat ook andere jongeren voorzichtiger met de regels omgaan.

Ondanks dat hij een moeilijke periode achter de rug heeft gaat het wel goed met deze scholier. “Ik denk altijd, het kan altijd slechter met je gaan.” Hij wandelt veel en ziet af en toe een vriend buiten tijdens het sporten. Op school gaat het redelijk. “Ik ben ontzettend blij dat we weer naar school kunnen, want tijdens de online lessen kan ik me slecht concentreren. Het is namelijk erg verleidelijk om andere dingen te doen tijdens de online lessen.” De scholier merkt dat ook bij klasgenoten. “Het is dus wel echt een opluchting dat weer naar school mogen binnenkort.” Hij kijkt positief naar de toekomst: “Ik denk dat het in de zomer allemaal al veel beter is, dus daar gaan we voor.”

Krijn Bronkhorst (21) studeert Engelse Taal en Literatuur en Economie aan de Radboud Universiteit. Hij woont momenteel in Nijmegen op kamers en gaat af en toe in de weekenden naar Winterswijk. Krijn heeft eigenlijk weinig last van de lockdown. Natuurlijk vindt hij het wel jammer dat de lessen niet op de campus zijn, maar mentaal heeft hij er niet veel last van. “Ik heb erg geluk dat ik al langer in Nijmegen studeer, dus ik ken al veel mensen. Er zijn altijd wel mensen waarmee ik online kan afspreken, dus dat maakt het een stuk prettiger.” Toch merkte Krijn ook dat hij door het online studeren minder gemotiveerd werd. “Daar heb ik wel een oplossing voor bedacht.” Krijn begint te lachen vertelt enthousiast: “Ik begin iedere dag om half 8 in de ochtend met roeien. Hierdoor voel ik me iedere dag lekker fit en zit ik veel geconcentreerder in de online les.”

Het roeien heeft voor Krijn geresulteerd in veel meer structuur in zijn leven. “Ik geef dit ook als tip mee aan andere studenten. Als je een verplichting hebt, dan heb je automatisch meer structuur in je dagelijks leven.” Ook heeft Krijn een tip op het gebied van sociaal contact. “Ga op zoek naar een kring buiten je studiekring om.” Als voorbeeld noemt Krijn een sportvereniging. Op deze manier maak je makkelijk nieuwe vrienden. Ondanks dat Krijn ook een beetje coronamoe is en hoopt op meer vrijheid, denkt hij langzaam steeds meer over de zomer na. “Ik zie het al wel voor me hoor. De zon schijnt lekker...pak de strandkleedjes maar uit de kast en trek de fles rosé maar open. En niet te vergeten; leuke dingen met mijn vriendin Milou doen!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant