Sandra Lammers-Greven van Piekfijn Kappers: "Het is heerlijk om weer aan het werk te zijn." Foto: Lineke Voltman
Sandra Lammers-Greven van Piekfijn Kappers: "Het is heerlijk om weer aan het werk te zijn." Foto: Lineke Voltman

Kappers kunnen weer knippen

WINTERSWIJK - Na bijna drie maanden lockdown konden de kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen op 3 maart weer aan het werk. Hoe is het om na zo lange tijd weer te beginnen? We vroegen het aan drie kappers in Winterswijk, Gerald Haarstudio, Esta Haarmode en Piekfijn Kappers.

Uiteraard zijn ze alle drie blij om weer aan het werk te kunnen. Volgens Sandra Lammers-Greven van Piekfijn Kappers is het heerlijk om weer het vak te kunnen uitoefenen. “De klanten zijn ook superblij dat ze weer naar de kapper kunnen."

Wat hebben julllie in de afgelopen maanden gedaan?
Gerald Borkent-Dekker: “We hebben eerst op maandag 14 december zoveel mogelijk klanten afgebeld. Daarnaast was ik elke dag wel in de salon om telefoontjes te beantwoorden, bestellingen rond te brengen en voor de rest veel opruimen en het magazijn opschonen. Alles heeft een grote beurt gehad om maar bezig te blijven.“ Edwin van Staalduinen van Esta Haarmode heeft na het afbellen van de klanten de zaak geschilderd en een nieuw toilet geïnstalleerd. “Ik heb in de lockdown wel klanten kunnen helpen met haarwerken, dat mocht gewoon doorgaan. Verder natuurlijk bestellingen afhandelen en bezorgen. Tot twee uur ’s middags waren we meestal in de zaak en daarna gingen we naar huis.” Sandra: "De kapsalon heeft een make-over gehad, er is veel geklust omdat ik per 1 maart de zaak heb overgenomen.”

Financiële compensatie
Gerard en Edwin zeggen hierover: “We hebben wel wat financiële compensatie gehad maar dat weegt bij lange na niet op tegen de vaste lasten die we hebben. Daarbij komt dat nu we bijna dubbele diensten draaien en dus meer inkomen hebben dan normaal, we de compensatie ook weer terug moeten betalen, je schiet er dus niets mee op.” Voor Sandra geldt dit niet omdat ze pas vanaf 1 maart eigenaar is van Piekfijn Kappers.

Coronaproof werken
De geïnterviewde kappers werken allemaal volgens het protocol van het RIVM. Op de deur hangt de poster met coronamaatregelen, de klant moet bij binnenkomst de handen desinfecteren en de kappers gebruiken mondkapjes, dat geldt ook voor de klanten. Gerald zegt met wegwerpkapmantels te werken, bij de anderen worden ze na gebruik gewassen. Kaptafel en materiaal worden na iedere klant ontsmet. “Meer dan dat kunnen we niet doen,“ aldus Gerald.

Veel extra uren
De kappers maken lange dagen want iedereen wil zo snel mogelijk geholpen worden. Gerald: “Afgelopen week hebben we elke avond tot half negen doorgewerkt en ook op zondag. Deze week zullen we een paar avonden open zijn en voorlopig ook de maandagen.” Edwin begint ’s ochtends om zeven uur en werkt door tot de avondklok. “Daarbij komt dat van de negen medewerkers er maar vijf tegelijk kunnen werken in verband met de maatregelen, zodat we minder klanten dan normaal kunnen helpen. Het zal nog wel weken duren voordat we de achterstand hebben ingelopen. “ Dat geldt ook voor Gerald: “Op dit moment kunnen we pas een afspraak maken voor over drie weken.” Ook bij Piekfijn worden extra uren gemaakt om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

Voor de kappers is het duidelijk dat een eventuele nieuwe lockdown de genadeslag voor veel kapsalons zal betekenen. “We hebben het nu nog net kunnen redden maar alsjeblieft niet nog een keer….”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden