Ivo Boytchev in actie als dirigent. Foto: PR
Ivo Boytchev in actie als dirigent. Foto: PR

Dirigent Ivo Boytchev ontmoet koorleden via Zoom

Classic WM bereidt concert voor ondanks beperkte repetitiemogelijk-heden

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - Midden in de coronacrisis, mei 2020, startte Ivo Boytchev als dirigent bij het koor Classic WM, onderdeel van het Winterswijks Muziek Theater. "We hebben elkaar tot nu toe voornamelijk online gezien", vertelt de uit Bulgarije afkomstige Boytchev. "Het was wel uitdagend om zo met het koor te starten", laat hij weten. Nu ongeveer driekwart jaar verder heeft de dirigent het grootste deel van de zangers en zangeressen alleen nog maar ontmoet via een beeldscherm. "Het is verre van plezierig om zo te repeteren, maar het is beter dan niets doen."

Boytchev had vorig jaar een vacature voor een dirigent voor het Winterswijkse Classic WM gezien. "Ik vond de functie interessant, maar ik kon toen niet omdat ik een ander koor dirigeerde op de zelfde tijdstippen als Classic WM repeteert", legt Ivo uit. "Ik vond het repertoire interessant, de zangers en zangeressen hebben een hoog niveau en de inzet van het bestuur is erg groot. Dus toen ik gebeld werd door voorzitter Gerard Oxener dat er iets moest gebeuren, kon ik niet meer weigeren."
"We waren ook in gesprek met dirigent Iassen Raykov", vertelt Gerard Oxener. "Hij is ook Bulgaars en bevriend met Ivo. Omdat Raykov geen tijd genoeg had, kwamen we bij Ivo terecht. En wat zijn we blij met hem als dirigent. Hij doet het fantastisch!", lacht Gerard enthousiast. "En het leuke is dat Iassen Raykov inmiddels toch ook tijd heeft gevonden om onze pianist te worden."

Na de eerste gesprekken werden een aantal vergaderingen gehouden online met het bestuur van het koor. Ook volgde een eerste oefenrepetitie met de bestuursleden. "Ik heb me vervolgens ingelezen en tips opgezocht op YouTube van dirigenten die al online werkten", legt Ivo uit. "We hebben nog nooit zo'n situatie meegemaakt, alles was nieuw. Op deze manier repeteren went nooit, maar is net iets minder slecht dan helemaal niets doen", lacht hij wat ongemakkelijk.

Elke maandag logt een grote vaste kern van het koor in om te repeteren. "Nieuw repertoire leent zich dan het beste voor online repetities. Ik zing het voor, het koor zingt dan na", legt de dirigent uit. "Het is erg vervelend voor een dirigent om zo te werken. Normaal vertel je iets en krijg je meteen respons. Nu krijg ik niks terug, dat is heel vermoeiend. Soms begin ik aan mezelf te twijfelen of ik de boodschap wel juist overbreng. De stukken samen uitwerken met het koor is voor een dirigent het interessantst en dus ook het leukste."
Gerard is uitermate tevreden met de manier van werken van Ivo. "Ik was bang dat er een groot aantal leden af zou haken nu er geen fysieke repetities zijn, maar het tegendeel is waar. We hebben zelfs een nieuw lid. Wekelijks loggen toch tussen de 40 en 45 mensen in van Classic WM. Voor de repetitie is er dan tijd voor sociale gesprekjes en een half uur later logt Ivo in en beginnen we."

Boytchev heeft wel enkele solisten van Classic WM kunnen ontmoeten en begeleiden voor de strenge lockdown. "Het niveau is hoog. Solisten volgen veelal ook zangles. Maar de samenzang wordt er door online repetities niet perse beter van." Gerard heeft veel waardering voor Ivo: "Het is slopend om zo te werken voor een dirigent. We hebben geprobeerd om via zoom allemaal samen te zingen, maar dat gaat echt niet met meer dan 40 mensen. Nu hoort Ivo dus niet hoe de partijen samen gezongen worden."

Concert: Vrijheid
Het koor is werk aan het voorbereiden voor een concert dat in eerste instantie gepland stond in maart, maar dat optreden gaat niet door. Het concert is uitgesteld tot de zomer, juni of juli, maar Ivo twijfelt of het dan wel door kan gaan. "We willen eind maart bepalen of we een optreden kunnen verzorgen in de komende periode. We hopen dat we in het openluchttheater in Eibergen kunnen zingen. We zijn een concert aan het voorbereiden met het passende thema Vrijheid", weet Gerard. "Het zou prachtig zijn als we het in deze tijd ook kunnen laten horen."

'Ik bof als
dirigent enorm
met dit koor'


Boytchev: "Maar of er nu een datum voor een optreden is of niet, de zangers en zangeressen werken hard. Ik probeer ze duidelijk te maken dat zij zelf verantwoordelijk zijn om thuis te studeren en dat doen ze heel goed. Wat dat betreft bof ik als dirigent enorm met dit koor. De leden werken heel hard, het niveau is erg hoog, er is een erg actief bestuur en voor alle taken is iemand aangewezen. Zo verloopt alles erg goed en soepel en dat werkt prettig."

Elke maandagavond kan Boytchev rekenen op een grote groep fanatieke zangers en zangeressen via het computerscherm.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden