‘Met een glimlach op de judomat’
Samen trainen in het Budocentrum. Foto: PR
Samen trainen in het Budocentrum. Foto: PR

‘Met een glimlach op de judomat’

WINTERSWIJK - Winterswijk Drempelvrij vind het belangrijk dat iedereen meetelt en mee kan doen. In het dagelijks leven en bijvoorbeeld ook bij sport. Een mooi voorbeeld waar kinderen met een beperking helemaal zichzelf kunnen zijn is bij het Budocentrum in Winterswijk. Hierover spraken we met vrijwilliger Wilfred Wieberdink.

Bij het Budocentrum Winterswijk wordt al sinds 1954 judo gegeven. Sinds enige jaren worden er naast judo ook sporten als aikido en karate gegeven, maar de kinderen komen toch naar dit centrum voor judo. Het zijn kinderen van alle leeftijden: de jongsten zijn een jaar of drie en dan loopt het door tot 18 jaar en ouder. De kinderen sporten in groepjes die naar leeftijd zijn ingedeeld. Judo is naast een vechtsport ook een sociale sport vertelt Wilfred: “Je moet elkaar kunnen vertrouwen. Als de ander jou vastpakt en probeert te werpen, moet je erop vertrouwen dat hij dat zo doet dat hij jou geen pijn doet. Judo is ook goed voor je motoriek, je gebruikt elk spiertje in je lichaam. Je beide hersenhelften leren goed samen te werken.”

‘Ieder kind is welkom’
Bij het Budocentrum sporten allerlei kinderen. Ook kinderen met een rugzakje. Zij draaien mee met de reguliere groepen, er is geen apart G-team. Daar is bewust voor gekozen, omdat de ervaring leert dat de meeste kinderen prima met de reguliere groepen mee kunnen draaien. Wilfred: “Elk kind is bij ons welkom, wij vinden dat elk kind recht heeft op sport. Vaak zijn het de ouders zelf die zenuwachtig zijn. Zij zijn heel beschermend en zien beren op de weg. Ik nodig het kind met een ouder dan uit en geef het kind een judopak. Hij of zij kan dan zelf bepalen of hij alleen wil kijken of mee gaat doen. Meestal als ik met de ouder aan de koffie zit, blijkt hun zoon of dochter ondertussen al lekker mee te doen met de groep”. Dat komt ook omdat deze kinderen bij het Budocentrum niet anders behandeld worden dan de andere kinderen. “Ik denk dat dat voor die kids ook prettig is. Ze worden niet in een hokje gedrukt. Ze voelen zich vrij.”

Diverse groep
De groep kinderen is zeer divers. Er zijn kinderen met een autismestoornis of ADHD, maar ook kinderen met motorische beperkingen. Ook judoën er kinderen die fysiek of visueel beperkt zijn. Op de judomat is daar niets van te merken en zijn alle kinderen gelijk. Wilfred: “Wij vinden het allerbelangrijkste dat de kinderen het leuk vinden. Als je iets leuk vind doe je ook automatisch je best. En de kinderen gaan hier met een glimlach de mat op en komen er met een nog grotere glimlach weer af.”

Belangrijk
Wethouder Elvira Schepers, met in haar portefeuille Inclusie, is enthousiast over de manier waarop ze bij het Budocentrum aandacht hebben voor alle kinderen: “Het is belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen zijn en plezier hebben. Voor kinderen met een rugzakje geldt dat extra. Dankzij een sport, zoals judo, krijgen de kinderen zelfvertrouwen en kunnen ze makkelijker contacten leggen. Iets waar ze hun hele leven profijt van hebben. Dankzij een sociale vereniging als het Budocentrum krijgen alle kinderen een mooie kans.”

Wil jij ook jouw ervaringen delen? Laat het ons weten via iedereendoetmee@winterswijk.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden