KunstOer opnieuw afgelast
Srukte bij 't Vriezenhuis, één van de locaties van KunstOer. Foto: PR
Srukte bij 't Vriezenhuis, één van de locaties van KunstOer. Foto: PR

KunstOer opnieuw afgelast

WINTERSWIJK - Het zou in 2020 een daverende KunstOer worden. Al snel werd duidelijk dat KunstOer 2020 vanwege de pandemie geen doorgang kon vinden en werd de energie op 2021 gericht. Maar helaas, ook dit jaar gooit het coronavirus roet in het eten. De onvoorspelbaarheid is te groot gebleken om een dergelijk uitgebreid evenement te organiseren, dus opnieuw is er uitstel: de vijfde editie KunstOer wordt verplaatst naar 2022; dan kan iedereen weer op de fiets of in de auto stappen om te genieten van kunst en cultuur in het fraaie landschap van Winterswijk.

Het is voorjaar 2015 als vier kunstenaars en een galeriehoudster vergaderen, op initiatief van Mirjan Koldeweij namens het Cultuur en Erfgoedpact, om de 1e editie van KunstOer te realiseren. Het idee van KunstOer wordt met enthousiasme ontvangen, want beeldende kunst gepresenteerd in gebouwen of op plekken van cultuurhistorische waarde is nieuw en uniek in Winterswijk. Zozeer zelfs dat wordt besloten er een zelfstandig evenement van te maken dat voor de eerste maal plaatsvindt tijdens de Pinksterdagen van 2016. Een schot in de roos. Na dit eerste zelfstandige jaar lag het voor de hand om er tijdens de Pinksterdagen een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Een enthousiast bestuur, werkgroepsleden, vrijwilligers en locatiehouders hadden zin in het vervolg. Maar zin was niet genoeg, er moest geld komen, een dergelijke grote organisatie kan absoluut niet zonder. Voor de editie 2017 had dat helaas tot gevolg dat deze afgelast moest worden wegens gebrek aan geld. Het jaar daarop zag er beter uit, een aantal fondsen steunde het initiatief en een aantal kunstliefhebbers toonde zich betrokken door zich garant te stellen voor een eventueel verlies. Het verliep voorspoedig en de activiteiten breidden uit met demonstraties, workshops, muziekoptredens en schoolprojecten. Veel belangstelling trok in 2018 de geheel gerestaureerde panoven in Meddo. Zo kwam er in 2019 nog een locatie bij, breidde het kunstboekje verder uit en bleef ook Villa Mondriaan deelnemen aan KunstOer. Deelnemende locaties waren onder meer het baarhuisje op de Algemene Begraafplaats, de theekoepel op de Meekertweg, boerderij Vardink, en boerderij ’t Brookert.

2020 zou voor KunstOer een lustrumjaar worden. De locaties waren er klaar voor, net als de kunstenaars, maar helaas gooide de coronapandemie roet in het eten. Dat de pandemie in 2021 nog lniet uitgeraasd zou zijn had niemand toen kunnen bevroeden. Helaas heeft de organisatie van KunstOer opnieuw het besluit moeten nemen om het evenement niet door te laten gaan.

Natuurlijk richt men zich nu op 2022. Daarbij hoopt men op een grote opkomst. Om op de hoogte te blijven is KunstOer te volgen via de sociale media: website, FaceBook en Instagram. En wie Vriend van KunstOer wil worden, ontvangt voor zijn sponsorbijdrage van minimaal 25 euro per jaar in elk geval gratis toegangskaarten voor de volgende editie. Opgave via info@kunstoer.nl .

Er worden plannen ontwikkeld om KunstOer dit jaar op een andere manier breed in de belangstelling te brengen, maar hoe dat gebeurt, blijft nog even een verrassing.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden