Speeltuinvereniging 't Kreil voorlopig nog niet verplaatst. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Speeltuinvereniging 't Kreil voorlopig nog niet verplaatst. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Verplaatsing speeltuin ’t Kreil nog niet definitief van de baan

Algemeen

Verplaatsing speeltuin ’t Kreil nog niet definitief van de baan

Oude politiebureau in beeld als speeltuin-gebouw

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De speeltuin ’t Kreil wordt voorlopig niet verplaatst naar het spoorbosje achter het oude politiebureau. Burgemeester en wethouders hebben besloten niet mee te werken, omdat het een te grote aantasting van dat bosje is. Het plan is daarmee nog niet definitief van de baan. De betrokken partijen gaan nu kijken naar een andere oplossing, waarbij geen nieuw gebouw in het bosje komt.

“Twee jaar om de tafel gezeten”
Vorig jaar augustus werden de plannen gepresenteerd. De gemeente die eigenaar is van de ondergrond waarop clubgebouw en speeltoestellen staan, wilde die grond ruilen met die van de oude busremise, eigendom van projectontwikkelaar ’t Bonte Paard. Die zou dan woningen bouwen op het terrein van ’t Kreil. De speeltuinvereniging zelf zou naar het spoorbosje verplaatst worden. Roy Barthen van ’t Bonte Paard vindt het “heel jammer” dat B en W zo heeft besloten over het principeverzoek. “We hebben twee jaar met elkaar om de tafel gezeten.” Hij vraagt zich af of het probleem niet te voorzien was. “De hoge ecologische waarde kwam pas in het laatste half jaar in beeld. Wij hadden gehoopt dat B en W dat advies zou negeren.” Barthen blijft wel in gesprek met de gemeente. “Er is wel een opening.”

Natuurlijk spelen in het bos
Anke Loos van de speeltuinvereniging vertelt dat de vereniging aanvankelijk "overdonderd” was, toen een medewerker van de gemeente binnen stapte met het voorstel de vereniging met alles er op en er aan te verplaatsen. Toen het plan verder werd ontwikkeld kwam er enthousiasme. Natuurlijk spelen in het spoorbosje was een nieuwe uitdaging. "Het is de nieuwste trend”, zegt Loos, "Een kind kan dan weer helemaal kind zijn.” Het nieuwe clubgebouw, in de vorm van een gebouw van de spoorwegen dat er ooit stond, zou aan de rand van het bosje komen. Nu B en W dat niet wil kijkt de speeltuinvereniging samen met de projectontwikkelaar naar andere mogelijkheden. Daarbij is het oude politiebureau in beeld als clubgebouw. "We zijn er al binnen geweest. Daar moet nog wel wat gebeuren om het geschikt te maken.” B en W geeft ook aan dat een kleiner deel van het bosje gebruikt kan worden voor de speeltoestellen.

Grond busremise nodig voor verlenging Dingstraat
Wethouder Henk Jan Tannemaat vindt het nog steeds een mooi project. “We willen er verder mee, maar het spoorbosje is heilig. We zijn bezig om meer groen het dorp binnen te halen. Dan moeten we wel zuinig zijn op het bestaande groen. Het spoorbosje is een waardevol stukje. Marga Klompé wilde met een bouwplan er ook een deel van gebruiken. Dat hebben we afgewezen. Dus we moeten nu wel consequent zijn.” Dat de gemeente belangstelling heeft om de grond van de busremise te verwerven heeft met de eventuele doortrekking van de Dingstraat te maken. “Dat wordt een tunnel, die bij het politiebureau zal beginnen. Om de Stationsstraat naar de veranderde Dingstraat te laten lopen is de grond nodig.” Of de tunnel er komt is afhankelijk van de kosten. Die moeten dan wel opwegen tegen de voordelen. De wethouder verwacht binnenkort weer in gesprek te gaan met ’t Bonte Paard. “Over twee tot drie maanden zijn we een stuk verder.”

Het artikel kwam tot stand met medewerking van RTV Slingeland

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant