Wandelweekend in Winterswijk in 2021. Foto: Annet Piek
Wandelweekend in Winterswijk in 2021. Foto: Annet Piek

Landschapsmarathon en wandelweekend gaan door in 2021

Algemeen

WINTERSWIJK – De landschapsmarathon en het wandelweekend gaan door in 2021. De nieuwe datum is bekend en achter de schermen wordt alles op alles gezet om doorgang van dit evenement mogelijk te maken.

Loopfestijn van de Achterhoek
Het buitengebied van Winterswijk staat in het weekend van 1 tot en met 3 oktober geheel in het teken van hardlopen en wandelen. De in 2020 opgerichte stichting Nationaal Landschapsloop Winterswijk organiseert dan twee evenementen ineen. Met de Marathon Nationaal Landschap krijgt de Achterhoek zijn enige marathon terug. Tegelijkertijd wordt het eerste Wandelweekend Winterswijk gehouden, dat een jaarlijks terugkerend evenement moet worden.

Tijdens dit eerste weekend van oktober staat Winterswijk in het teken van dit loopfeest, waarin de finish van de marathon en het wandelweekend samenkomen op de Markt. "Daar wordt gezorgd voor muziek, vermaak, eten en drinken", aldus Van den Berg, voorzitter van de Stichting Nationaal Landschapsloop. "In 2020 werd Winterswijk uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar. Wij willen Winterswijk nóg meer op de kaart zetten als wandel– en loopgemeente."

Marathon
De Marathon Nationaal Landschap Winterswijk is een recreatief loopfestijn voor solo-, duo- en trio-deelnemers, die de 42.195 meter geheel lopend of deels fietsend en lopend afleggen. Niet de finishtijd staat voorop, maar het samen sporten, de hapjes en drankjes onderweg en het genieten van de soms speciaal voor de lopers opengestelde paden en landgoederen.

De nieuwe Stichting Nationaal Landschapsloop Winterswijk (waarin o.a. de Winterswijkse Uitdaging, Winterswijk Marketing, de Vereniging Verblijfsrecreatie Winterswijk, winkeliersvereniging ABH City, Koninklijke Horeca Nederland en atletiekvereniging Archeus vertegenwoordigd zijn) ziet het recreatieve loop- en wandelevenement als een unieke mogelijkheid om zowel plaatsgenoten als bezoekers kennis te laten maken met het verrassende landschap rondom Winterswijk. Wout van den Berg: "We werken al geruime tijd met een zeer betrokken groep vrijwilligers hard aan de organisatie, de routes en het programma van beide evenementen. De coronacrisis is een vertraging geweest, maar van uitstel komt in dit geval geen afstel. We zijn en blijven enthousiast om dit prachtige evenement op een goede manier mogelijk te maken.”

Wandelweekend
De landschapsmarathon valt samen met het Wandelweekend Nationaal landschap Winterswijk, een nieuw driedaags wandelfestijn met elke dag een ander start- en finishpunt en keuze uit de afstanden 10, 15 en 20 kilometer. De keuze is aan de loper. Eén, twee of drie dagen wandelen; het kan allemaal! Op vrijdag 1 oktober wordt gestart vanaf Vakantiepark De Twee Bruggen in de buurtschap Miste, waarna het richting Aalten en De Haart gaat. Op zaterdag begint de wandeltocht in de Brinkheurne, bij recreatiepark Het Winkel, van waaruit de wandelaars Woold, Brinkheurne en Kotten aandoen. Op zondag is de start vanaf Restaurant De Zwaan en zal de finish op de Markt zijn en voeren de routes naar Huppel, Henxel en Ratum. Alle routes worden beschreven en bepijld en onderweg zijn er gezellige rust- en drink-/eetgelegenheden.

Coronamaatregelen in acht
De coronacrisis vraagt om aanpassingen, maar juist nu houdt de organisatie vast aan wat wél mogelijk is. Daarom wordt er achter de schermen hard doorgewerkt om het wandelweekend en de landschapsmarathon tot in de puntjes te verzorgen. Daarbij lopen, fietsen en wandelen we dit weekend midden in de natuur, waar frisse lucht en ruimte volop aanwezig zijn. Vanzelfsprekend wordt er rekening gehouden met de geldende maatregelen. De organisatie zet de schouders eronder en hoopt dat ook dat deelnemers zich alvast aanmelden. Mocht het evenement alsnog worden afgelast, ontvangen deelnemers geld retour.

Indien mogelijk wordt het weekend gezellig afgesloten met terrassen en muziek op de Markt.

Marathon Landsloop gaat hopelijk wel door in 2021. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant