Realisering Park Achterhoek weer een stap dichterbij
<p>Wethouder Elvira Schepers, met op de achtergrond het toekomstige Park Achterhoek. Foto: RTV Slingeland</p>

Wethouder Elvira Schepers, met op de achtergrond het toekomstige Park Achterhoek. Foto: RTV Slingeland

Realisering Park Achterhoek weer een stap dichterbij

“Als gemeente kun je hier alleen maar blij mee zijn”

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Met het besluit van burgemeester en wethouders om het aangepaste bestemmingsplan voor het Park Achterhoek vast te stellen komt de daadwerkelijke realisering een stap dichterbij. Wethouder Elvira Schepers verwacht zelfs dat er al in september een schop in de grond kan worden gezet. Ook de stadslandbouw rondom de gehandhaafde boerderij in het plangebied wordt steeds concreter.

Ruim zes jaar mee bezig geweest
Over het Park Achterhoek is ruim zes jaar gesproken. Aanvankelijk werd het Zorgpark genoemd. Het hele Arrisveld, het terrein waarop een melkfabriek was gevestigd met een directeurswoning en een grote tuin, was in hiervoor beeld. Echte belangstelling voor een zorghotel en andere met zorg samenhangende functies leek er nooit te zijn. Toch bleef het gemeentebestuur in het plan geloven. Intussen was er al wel een ontsluitingsweg dwars door het gebied aangelegd. In 2019 werd besloten niet aan twee kanten van de weg verder te gaan met wat toen al Park Achterhoek was gaan heten. Het park werd verkleind tot het gebied tussen de nieuwe weg en de Tuberweg. De andere kant werd gereserveerd voor de uitbreiding van Obelink. B en W liet eind 2018 nog eens kritisch kijken of er nog steeds belangstelling was voor een zorgpark. Het antwoord was ja en daarna kreeg voormalig wethouder Rik Gommers de taak concrete belangstelling in beeld te brengen. Eind vorig jaar meldde hij dat die belangstelling er was.

Oorspronkelijke ontwerp gewijzigd
Het bestemmingsplan is oorspronkelijk voor het gehele plangebied gemaakt. Voor het deel van Obelink is inmiddels een nieuw bestemmingsplan gemaakt, dat na kritiek van de Raad van State gewijzigd moet worden. Het deel voor het Park Achterhoek kan nu definitief worden vastgesteld. Er zijn een aantal wijzigingen ten aanzien van het eerste ontwerp. Zo is opgenomen dat er geen bedrijf kan komen met gevaarlijke stoffen en vuurwerk. Het is uitgesloten dat er niet met zorg gerelateerde bedrijven gevestigd kunnen worden. Ook is duidelijk dat het bouwland aan de Groenloseweg, dat gebruikt zal worden voor stadslandbouw een agrarische bestemming houdt. De angst dat hier in de toekomst bedrijvigheid kan komen is daarmee weg ge nomen. “We hebben aanpassingen gedaan om de buurt tegemoet te komen”, zegt wethouder Elvira Schepers. “Er komt een grote wal, waar je niet overheen kunt kijken en die een groene invulling krijgt.” Het vormt tevens een bescherming van de stadstuinbouw en is ook een uitbreiding van het leefgebied van de wezel, die hier is aangetroffen. “Dat is een drietal van aanleidingen om die wal hier te willen hebben.”

In september de schop in de grond
De stadstuinbouw rondom de boerderij komt dichterbij. “Het is een heel mooi plan, waar Patrick Hallink van Bijzonder Gewoon vol op heeft ingezet”, zegt wethouder Schepers, “Om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toe te leiden naar regulier werk, kort of langdurig. Dat is heel mooi. Een grote wens van de gemeente om dat te realiseren komt zo dichterbij.” De laatste puntjes moeten hiervoor nog wel op de i worden gezet. “Zij willen het in samenwerking met Zozijn doen, die daar ook willen investeren.” Waar het oorspronkelijk om ging, een zorghotel met andere daarmee gerelateerde functies komt eveneens dichterbij. “Ik heb er donderdag nog over gesproken met Bas Hommelink (van WAM-Van Duren, mede-eigenaar van het terrein - redactie). Hij zei dat in september de schop in de grond gaat.” Het zal voor iets als een zorghotel zijn, maar ook GGN-Net en een fysiotherapeut willen er graag bouwen. “Er is zoveel interesse dat we eigenlijk al ruimte te kort komen. Dat zegt wel iets over de animo voor het Park Achterhoek.”

Veel groen in het Park
Van het totale plangebied wordt slechts 30% bebouwd, zodat er veel ruimte voor groen blijft. “Het moet passen bij de sfeer die het buitengebied van Winterswijk uitstraalt.” Een hoog element, een opvallend hoog gebouw, een landmark zoals dat werd genoemd, was al eerder uit het plan gehaald. ‘Maar die hoge wal is ook een landmark, een dwarslandmark, die gaat de breedte in maar niet in de hoogte.” De sceptici die dachten dat er nooit een Park Achterhoek zou komen hebben geen gelijk gekregen. “We zijn blij dat we na al die jaren, die nodig waren om tot dit plan te komen, dat we na al die plannenmakerij en visievorming er uiteindelijk uitzicht op de concrete realisatie”, zegt Schepers. “Misschien hebben we tijd ook mee, maar ik ben blij met de grote animo die er in ieder geval is. Soms moet je geduld hebben.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden