Vaccinaties in buurgemeenten over de grens gestart
Dr. Gerd Eckstein. Foto: PR
Dr. Gerd Eckstein. Foto: PR

Vaccinaties in buurgemeenten over de grens gestart

WINTERSWIJK - Corona kent geen landsgrenzen. Ook onze buren over de grens worden hard getroffen door de corona-epidemie. Hoe gaat het daar eigenlijk? Achterhoek Nieuws sprak met dr. Gerd Eckstein die in zijn dagelijks werk voor Kreis Borken, de provincie waaronder onder meer Borken, Bocholt, Oeding en Vreden vallen, veel met Nederlanders samenwerkt en goed bekend is met de coronamaatregelen.

Door Sander Damen

"Net als bij jullie hier is er een lockdown bij ons”, vertelt hij. "Anders dan in Nederland kunnen ons maatregelen opgelegd worden vanuit Berlijn en vanuit Düsseldorf waar het bestuur van Nordrhein-Westfalen gezeteld is. In geval van een grote uitbraak, dat is bij meer dan tweehonderd besmettingen per honderdduizend inwoners, wat een hotspot genoemd wordt, kán het provinciebestuur aanvullende maatregelen, zoals een avondklok, nemen. Op het moment is dat niet het geval.”

Hotspot
In de Kreis Borken, ofwel provincie, is momenteel een hotspot. "Dat is de Kreis Recklinghausen”, licht Eckstein toe. "Mensen die in deze Kreis wonen, mogen zich niet verder dan vijftien kilometer van hun woonplaats verplaatsen. Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan, bijvoorbeeld als je niet kan thuis werken en voor je werk onderweg bent.”

In de ons omliggende plaatsen valt het op het moment van schrijven mee met het aantal besmettingen. "In Borken zijn momenteel zevenentachtig besmettingen per honderdduizend inwoners, dat is ver onder de grens van tweehonderd die voor hotspots geldt,” licht Eckstein toe. "Het valt in zijn algemeenheid momenteel mee met de besmettingen in Nordrhein-Westfalen. De hotspots zijn nu vooral in Sachsen, Thüringen en Bayern te vinden.”

Informatie
Alle cijfers met betrekking tot het aantal besmettingen in de provincie Borken zijn te vinden op internet. Voor landelijke informatie is dat hier: rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html, voor informatie van de deelstaat Nordrhein Westfalen: land.nrw/de/wichtige-fragen-und-antworten-zum-corona-virus en voor informatie over corona in de regio Borken: kreis-borken.de/de/newspublic/coronavirus/ of kreis-borken.de/de/newspublic/coronavirus/dashboard/.

De regels in Duitsland zijn vergelijkbaar met die in Nederland vertelt Eckstein: "Zoveel mogelijk binnen blijven, alleen essentiële winkels zijn open en thuiswerken, 'Home office', de scholen zijn op een enkele uitzondering na dicht” vertelt Eckstein. "Mensen die klachten hebben, kunnen zich via de huisarts laten testen of in een van de testcentra in de provincie.”

Er is nu ook een vaccinatiecentrum opgericht. Dat bevindt zich in Noord-Velen. Daarnaast zijn er mobiele teams die ouderen van boven de tachtig gaan inenten.
"Het inenten gaat gefaseerd,” aldus Eckstein. "Te beginnen met tachtigplussers, dan zeventigplussers, vervolgens kwetsbaren en vanaf 1 februari mag iedereen in de provincie zich aanmelden voor vaccinatie. Dat aanmelden verloopt dan via de huisarts. Het vaccineren gebeurt dan overigens nog wel met beperkte aantallen. Het is niet zo dat op korte termijn iedereen hier gevaccineerd is.”

'Doe geen boodschappen over de grens'
De huidige regels gelden tot en met 31 januari. Tot die tijd wordt het grensoverschrijdend verkeer sterk ontmoedigd en afgeraden. Eckstein benadrukt dat het niet de bedoeling is dat mensen bijvoorbeeld voor boodschappen de grens oversteken. "Ik krijg dagelijks mailtjes van bezorgde burgers binnen die geïrriteerd zijn over de grote hoeveelheid gele nummerborden bij de supermarkt en Nederlanders die 'de Aldi leegkopen', maar ik hoor ook van Duitsers die De Prijshamer bezoeken. Dat willen we eigenlijk niet. Daar hebben de burgemeesters aan beide zijden van de grens ook toe opgeroepen. Niemand wil de grens sluiten, want open grenzen zijn een groot goed en ook van belang voor mensen die over de grens werken. Tanken en boodschappen over de grens doen, dat willen we nu eigenlijk niet. Dat is nu echt niet wenselijk.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden