Hochrath Wonen en Slapen krijgt predicaat Hofleverancier
<p>Twee generaties Hochrath zijn trots op het predicaat Hofleverancier. Vlnr: Ouders Erwin en Tinie en de huidige eigenaren Christien en Guido. Foto Lineke Voltman</p>

Twee generaties Hochrath zijn trots op het predicaat Hofleverancier. Vlnr: Ouders Erwin en Tinie en de huidige eigenaren Christien en Guido. Foto Lineke Voltman

Hochrath Wonen en Slapen krijgt predicaat Hofleverancier

WINTERWIJK - Sinds maandag 11 januari telt Winterswijk vijf bedrijven die zich Hofleverancier mogen noemen. In het verleden was het predicaat al toegekend aan Koffiebranderij Hesselink. In 2019 en 2020 kwamen er maar liefst drie bij: Timmermans en Mulder, Oonk Speciaalzaak en Sellink Juwelier en maandag 11 januari was het de beurt aan Hochrath Wonen en Slapen aan het Europark. Eigenaren Guido en Christien Hochrath ontvingen het wapenschild met oorkonde uit handen van burgemeester Joris Bengevoord.

Door Lineke Voltman

Het predicaat Hofleverancier is ingevoerd in 1815 door koning Willem I en wordt toegekend aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn evenals de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn. Alleen het Staatshoofd kan het Recht tot het voeren van het Predicaat Hofleverancier verlenen. Alle bedrijven met het Predicaat moeten zich sindsdien richten tot de Koning om het Predicaat te laten verlengen. Het Predicaat wordt nu voor 25 jaar toegekend, waarna verlenging kan worden aangevraagd voor een volgende periode van 25 jaar. In totaal mogen zo'n 500 bedrijven in Nederland het predicaat voeren, waarvan dus 5 in Winterswijk.

Historie
Hochrath Wonen en Slapen bestond vorig jaar 100 jaar. In 1920 beginnen Albertus en Sophia van 't Laar een eigen zaak als behanger en stoffeerder. In 1941 neemt zoon Hendrik Jan de zaak over en wordt deze verplaatst naar de Misterstraat, hier wordt ook gestart met de verkoop van meubels. In 2002 dragen Erwin en Tinie Hochrath de zaak over aan hun zoons Haiko en Guido. In 2009 verhuist de zaak naar het Europark in verband met ruimtegebrek aan Misterstraat. Op dit moment wordt het bedrijf geleid door Guido en Christien Hochrath. Het karakter van het bedrijf is in de afgelopen honderd jaar sterk veranderd, van behangen en stofferen in 1920 naar honderd jaar later alles wat te maken heeft met een complete woninginrichting als meubels, raambekleding, bedden, vloerbedekking en accessoires. Hochrath heeft een uitgebreide klantenkring en mocht in 2006 de stoffering van de Ridderzaal leveren.

Familiebedrijf
Uiteraard was het echtpaar Hochrath trots en zeer vereerd met de titel Hofleverancier, Guido: "Anderhalf jaar geleden vroeg de gemeente of we belangstelling hadden om het predicaat Hofleverancier aan te vragen, dit ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Hochrath op 20 april 2020. In eerste instantie dachten we dat het niet voor ons was omdat het heel veel werk is en wij zijn nogal bescheiden. Uiteindelijk hebben we het traject in werking gezet en eind vorig jaar kregen we de bevestiging dat het ons toegekend was en nu zijn we enorm blij dat we het gekregen hebben. Wat bijzonder fijn is dat onze ouders, Erwin en Tinie Hochrath dit nog in goede gezondheid kunnen meemaken." En die ouders zijn natuurlijk ook heel trots. Erwin: "Het is al 100 jaar een familiebedrijf. Ik heb in 2002 de zaak overgedragen met de intentie dat het goed voortgezet wordt en dat is gebeurd,"

Het wapenschild heeft een prominente plek gekregen achter de toonbank in de winkel. Erwin: "We hebben het bewust niet buiten opgehangen, dan kan het niet ook niet gestolen worden. En op deze plek is het goed zichtbaar voor de klanten."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden