Foto: PR

Haagplanten voor de afscheiding of toch een schutting?

Veel mensen hebben grote plannen om bezig te gaan met de tuin. Niet verrassend natuurlijk, want we hebben het afgelopen jaar veel meer tijd thuis doorgebracht dan voorgaande jaren. Dan is het wel zo prettig om er een leuke plek van te maken. Maar dat doen de buren ook. Tijd voor een afscheiding dus, zodat de privacy gewaarborgd blijft in de achtertuin. Wat kies jij? Ga je voor een natuurlijke groene haag met haagplanten, of wilt het toch een houten schutting? Beide opties zijn prima groen te maken; goed voor het milieu en een prettig gezicht in je tuin.

Welke optie is het beste voor het milieu?

Haagplanten zijn de beste optie voor het milieu, zo meldt Milieucentraal.nl. De redenen hiervoor zijn duidelijk; voor een haag heb je geen bouwmaterialen nodig, hoeft er geen transport van materialen geregeld te worden en de dieren hebben veel meer aan haagplanten als afscheiding dan een houten schutting.

Welke optie heeft het minste onderhoud nodig?

Hoewel gedacht wordt dat een houten schutting minder onderhoud nodig heeft, verschillen de meningen hier sterk over. Ja, een haag moet met regelmaat gesnoeid worden, maar is dat echt meer werk dan eens per aantal jaar de complete houten schutting te moeten verven en eventueel planken te vervangen?

Gaat het om onderhoud in de eerste periode, dan wint de houten schutting. Zeker omdat die gewoon direct klaar is. Na de eerste periode winnen de haagplanten op dit vlak.

En als ik geen haagplanten kan kiezen voor de afscheiding?

Er zijn situaties waarin haagplanten niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld omdat er te weinig ruimte is om de breedte in te gaan. Of zeurende beuren, om dat beestje maar gewoon bij naam te noemen. In dat geval is een houten schutting een betere optie, maar vergeet niet dat je hier ook een groen geheel van kunt maken. Vaak is het namelijk makkelijk mogelijk om planten en struiken op te laten klimmen tegen de schutting, al dan niet met een beetje extra hulp.

Bij de betere tuinwinkels (ook online) zijn veel manieren te vinden om een schutting alsnog groen te maken. Maak bij voorkeur niet te veel planken aan een schutting, tenzij zij in de buurt van de palen geplaatst worden; lang niet alle schuttingen zijn berekend op het extra gewicht namelijk.

Zelf aan de slag?

Ongeacht of je kiest voor haagplanten of een houten schutting kun je veel van het werk zelf doen. Haagplanten zijn zonder twijfel makkelijker wanneer je weet waar je op moet letten, maar ook een schutting kun je met een beetje technische kennis en tijd binnen korte tijd plaatsen. Op die manier heb je de privacy in de achtertuin en kun je echt aan de slag om je tuin achter het huis een paradijsje te maken. 

Dit artikel wordt u aangeboden door Plant & Grow. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden