Vlasrokkendag bij de Achterhoekse Vlasspinners
Vlasrokken voor de open linnenkast. Foto: PR
Vlasrokken voor de open linnenkast. Foto: PR

Vlasrokkendag bij de Achterhoekse Vlasspinners

ACHTERHOEK - Afgelopen week donderdag, 7 januari, was het Vlasrokkendag. De dag die de vrije kerstdagen afsluit en het begin aankondigt van de tijd dat er weer gewerkt moet worden. De vlasrokken is de stok op het spinnenwiel met gehekeld vlas dat gesponnen kan worden tot linnen. Van oudsher is de vlasrokken het symbool van vrouwenwerk. De trots van iedere vrouw was een mooi gevulde linnenkast.

Voor de Achterhoekse Vlasspinners markeert deze dag de start van een nieuw vlasseizoen. Vlasspinners hebben vorig jaar dit seizoen ingeluid met een tentoonstelling en demonstraties in ’t Kevelder in Zieuwent, dit jaar was dat in verband met de coronamaatregelen helaas niet mogelijk.

Het seizoen begint in maart/april met het zaaien van vlas. Ook dit jaar organiseren de Achterhoekse Vlasspinners weer de vlasactie 'Verbouw je eigen Vierkante meter Vlas!'. Iedere geïnteresseerde kan zich bij de vlasspinners opgeven voor deelname aan deze actie. Elke deelnemer krijgt een hoeveelheid vlaszaad, genoeg voor verbouw van een vierkante meter vlas. Zo’n stukje grond is in de meeste tuinen wel te vinden. Het vlas bloeit in juni met een mooi, teer blauw bloemetje. Het is een mooi gezicht zo’n blauw vlasveldje.

Vorig jaar ging deze actie helaas als een nachtkaars uit, door de komst van corona en door de corona-maatregelen die steeds strenger werden. Daardoor moesten de braak- en hekelmiddag afgelast worden. Braken en hekelen (en daarna spinnen en weven) zijn de verdere bewerkingen van het vlas. Nu met de vaccinaties tegen corona op komst, gaan de vlasspinners ervan uit dat ze dit jaar de vlasactie wel kunnen afsluiten in het najaar met een gezellige braak- en hekelmiddag. Op deze dag zijn er demonstraties, de deelnemers kunnen hun eigen vlas meenemen en de verschillende bewerkingen zelf uitproberen.

Vlasoven te Veene
Een andere positieve ontwikkeling is, dat er dit jaar een samenwerking tot stand komt tussen de nieuwe Stichting Vlasoven te Veene in Winterswijk en de Achterhoekse Vlasspinners. Het gemeenschappelijke doel is alle kennis rond vlas en linnen te bundelen en te verspreiden.

Vroeger al was de Achterhoek en met name Zieuwent bekend om zijn mooie kwaliteit vlas, Winterswijk had een vlasmarkt, wat de basis vormde van de latere textielnijverheid in deze plaats. Dit alles willen de Achterhoekse Vlasspinners terug laten komen met de vlasactie 'Verbouw je eigen Vierkante meter Vlas!'

Wie op de hoogte wil blijven van de activiteiten of mee wil doen aan de actie 'Verbouw je eigen Vierkante meter Vlas!'?kan zich opgeven via mail: info@zuwent.nl (Oudheidkundige Vereniging Zieuwent) of bellen naar Cecile Hulshof: 06-27476204.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden