Francis in hongerstaking
Sham houdt Francis gezelschap. Foto: Verona Westera
Sham houdt Francis gezelschap. Foto: Verona Westera

Francis in hongerstaking

WINTERSWIJK - Woensdagmiddag heeft Francis plaatsgenomen tegenover het politiebureau in Winterswijk. Ze ging in hongerstaking om aandacht te vragen voor het politieoptreden een dag eerder in het asielzoekerscentrum in Winterswijk waar zij woont. Francis vertelt in gebrekkig Engels en met gebaren dat agenten haar met de wapenstok hebben geslagen en dat zij op de grond is geduwd. Ze staakte haar actie gisteravond en is door de GGZ opgevangen.

De politie bevestigt dat er dinsdagochtend een persoon is aangehouden bij het AZC. “We kregen een melding rond het middaguur vanuit het AZC, waar collega’s naar toe zijn gegaan. Tijdens het gesprek viel de persoon die later aangehouden is een collega aan, die zich daarop verdedigde. De persoon verzette zich bij de aanhouding”, laat Robbert Hummelink van de politie Winterswijk weten. “Als deze persoon vindt dat er buitensporig geweld is gebruikt bij de aanhouding, is deze persoon welkom op het bureau. Er kan aangifte gedaan worden. Er zijn videobeelden van de aanhouding, omdat de collega’s bodycams droegen. Als deze beelden voor de rechter komen is de zaak snel afgedaan.”

Francis heeft een bord bij zich waarop zij aangeeft dat ze gerechtigheid wil en dat ze in hongerstaking is. Ze wil in gesprek met de politie over het incident van een dag eerder. Verder wil zij niet terug naar Cuba.

“Met de persoon die tegenover het politienbureau plaats had genomen hebben we een kwartier na aankomst gesproken”, laat Hummelink weten. “We hebben de gemeente in kennis gesteld en hulp aangeboden. De hulp werd geweigerd. Dan kunnen we verder niets meer doen voor iemand die zich in de openbare ruimte bevindt.”

Francis is niet alleen. Een buurtbewoner heeft haar een slaapzak en een zeil gebracht, zodat ze droog en enigszins warm kan blijven. Ook een klein straalkacheltje op een gasbus moet enige warmte brengen.

Sham en Shahama willen ook graag helpen. “Wij komen zelf uit Syrië en wonen hier nu vier jaar. Als ik iemand zo zie doet me dat pijn”, laat Sham weten. “We willen haar helpen. Ze mag komen eten we hebben een restaurant in de Roelvinkstraat. Maar ze wil niet eten. Ze wil hier blijven.” De zusjes houden Francis gezelschap. Ook Patrick, die een oproep op Facebook las over Francis sprong in de auto om haar water en broodjes te brengen. “Ze kan niet de hele nacht hier blijven. Als ze wil eten heeft ze tenminste iets”, zegt Patrick. Terwijl Patrick de broodjes overhandigt meldt zich een mevrouw via Facebook die onderdak aanbiedt aan de hongerstaker. Francis weigert.

Een van de andere omstanders geeft aan dat er meerdere mensen een slaapplek aangeboden hebben. Ook de politie hulp heeft aangeboden. Francis weigert echter elke vorm van hulp.

‘Aan alle Winterswijkers voor het politie bureau zit een jonge vrouw in nood is er iemand die Spaans spreekt. Alstublieft kom deze mevrouw helpen. Ze is in hongerstaking en zit in de kou’, was de oproep die Kian Thé plaatste op Facebook. “Ik heb haar gesproken via iemand die Spaans sprak. Zij heeft alles voor mij vertaald”, aldus Kian. Kian laat weten dat Francis is overgebracht naar een AZC in Wageningen.

Het AZC kan vanwege de privacywetgeving niets zeggen over het incident of over Francis. Ook kan men niet aangeven of men überhaupt op de hoogte is van de hongerstaking of waar Francis gisteravond naar toe is gegaan.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden