Je eigen tuin ontwerpen: 5 tips

Je eigen tuin ontwerpen: 5 tips

Wanneer je een nieuwe tuin wilt aanleggen of je bestaande tuin wilt laten opknappen, is het verstandig om eerst een tuinontwerp te maken. Door van tevoren goed over de indeling van je tuin na te denken, voorkom je dat je later tegen onvoorziene problemen aanloopt. Daarnaast kun je zo ook een beter inzicht krijgen in de totale kosten, zodat je ook kunt inschatten of het allemaal wel binnen je budget past. In dit artikel geven we je een aantal tips om zelf je nieuwe tuin te ontwerpen.

Ga op zoek naar inspiratie
Voordat je aan de slag gaat met een tuinontwerp, is het een goed idee om eerst wat inspiratie op te doen om te bepalen wat je nu eigenlijk wel en niet mooi vindt. Bekijk bijvoorbeeld online foto’s om tuin ideeën op te doen, of loop eens een rondje door de buurt om te kijken wat andere mensen met hun tuin doen. Als je iets tegenkomt dat je mooi vindt, bewaar dit dan zodat je er tijdens het maken van je tuinontwerp gebruik van kunt maken.

Tekening op schaal
Het is belangrijk om je tuinontwerp op schaal te tekenen. Zo kun je namelijk goed inschatten of alles wel in je tuin past, het zou natuurlijk zonde zijn wanneer je er tijdens de daadwerkelijke werkzaamheden achter komt dat je toch net wat ruimte tekort komt in je tuin. Teken daarnaast ook de ramen en deuren van je woning in, zodat je een beter beeld kunt krijgen van de zichtlijnen in je tuin. En vergeet tenslotte niet om een aantal kopietjes van je tekening te maken, zodat je die makkelijk kunt hergebruiken en niet steeds helemaal opnieuw hoeft te beginnen.

Plaats eerst de grote elementen
Start met het intekenen van de grote elementen die je in tuin wilt hebben, bijvoorbeeld een terras, veranda, overkapping of vijver. Zodra je die op de gewenste locatie hebt, kun je de rest van de tuin daar omheen ontwerpen. Zo voorkom je dat je opnieuw moet beginnen omdat blijkt dat het toch net niet past.

Denk goed na over de erfafscheiding
Erfafscheiding heeft een grote invloed op de uiteindelijke sfeer van je tuin, dus denk hier goed over na. Zo heeft een groene haag of heg een heel andere uitstraling dan een strakke schutting van hout of kunststof. Daarnaast kun je met erfafscheiding ook zorgen voor wat privacy, wat zeker fijn is wanneer je kort op je buren woont. Woon je meer afgelegen? Dan is een lage erfafscheiding zoals een tuinhek of lage haag het overwegen waard, zodat je wat verder van je af kunt kijken als je in de tuin zit.

Beplanting
Tijdens het maken van een tuinontwerp doe je er ook verstandig aan om gelijk de beplanting uit te kiezen. Start met het intekenen van de borders en perken in je tuin, en leg daarna vast welke planten je daarin wilt gaan plaatsen. Houd hierbij ook rekening met de hoeveelheid zonlicht en de grondsoort op een locatie, en kies planten uit die het goed doen onder die omstandigheden. Overweeg om hier een hovenier voor in te schakelen, die beschikken over de juiste kennis om je van goed advies te voorzien.

Dit artikel wordt u aangeboden door Hovenier.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden