Actief Winterswijk Kerstballen Spektakel een dag van en voor Winterswijkers
Van links naar rechts Hans Roerdinkholder, Monique Wieskamp en Jos Mekkes. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts Hans Roerdinkholder, Monique Wieskamp en Jos Mekkes. Foto: Verona Westera

Actief Winterswijk Kerstballen Spektakel een dag van en voor Winterswijkers

Actief Winterswijk gaat naar de mensen toe

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - Schrijf zondag 20 december in de agenda. Die dag kan heel Winterswijk meedoen aan het Actief Winterswijk Kerstballen Spektakel. "Het is een online evenement voor mensen van 0 tot 100 jaar", legt cultuurcoach Hans Roerdinkholder uit. De hele dag zijn er activiteiten te volgen via een live stream. Epicentrum die dag is Cultuurcentrum Boogie Woogie.

Actief Winterswijk wil zich profileren als verbinder. "Mensen moeten weten dat als ze iets willen op gebied van sport en cultuur, dat ze bij ons moeten zijn. Maar de coaches gaan ook actief naar de doelgroep", legt Jos Mekkes uit. Mekkes is de nieuwe coördinator buurtsportcoaches binnen de gemeente. "Zo zijn de coaches bijvoorbeeld in normale omstandigheden te vinden bij een inloop voor senioren of bij verenigingen, om maar een voorbeeld te noemen. Wij proberen de verbinding te leggen tussen de doelgroep en de mogelijkheden die er zijn voor hen om te bewegen."

Tweede golf
"Eigenlijk kwam het idee voor een kerstactiviteit ook vanuit de Winterswijkse bevolking", legt Hans uit. "Tijdens de eerste coronagolf konden we in de zomer weer wat gaan doen. In de vakantieperiode hebben we veel activiteiten georganiseerd, met name voor de jeugd. Dat vond iedereen erg fijn", merkte Hans. "Nu in de tweede golf weten mensen niet meer wat ze nog kunnen of moeten doen. En toch horen we geluiden dat Winterswijkers weer iets op willen gaan pakken, binnen de geldende RIVM richtlijnen. Met dit in het achterhoofd zijn we gekomen tot het Kerstballen Spektakel", legt de cultuurcoach uit.

De dag is opgedeeld in diverse blokken. Het programma wordt vanuit Boogie Woogie geregisseerd. "Rode raad in deze dag is de rijdende kerstbus met LED-scherm", vertelt Jos enthousiast. "Op het scherm zijn kerstboodschappen te lezen en te zien. We rijden daarmee door Winterswijk, naar de mensen voor wie de boodschap is. De filmpjes zijn niet alleen van kinderen voor opa en oma, maar we hebben het juist ook omgedraaid", legt Jos uit. "Omdat ouderen minder actief zijn op social media, gaan we naar de verzorgingshuizen toe om boodschappen van senioren op te nemen", voegt Hans toe. "Maar uiteraard is iedereen welkom om een boodschap te sturen."

Poppenkast
De dag begint om 10 uur met een poppenkastvoorstelling in Boogie Woogie. "Voor de kinderen thuis te volgen via de live stream. We hopen hier in de zaal kinderen te mogen ontvangen die wel een extraatje kunnen gebruiken. Maar we bekijken op dat moment wat de richtlijnen zijn", aldus Hans. Daarna volgt er een beweegactiviteit, spelletjes en nog veel meer leuke dingen.

Talent
Ook mensen die een talent hebben kunnen op deze dag van zich laten horen of zien. Jos: "We hebben bijvoorbeeld met Martijn Meerdink een promotiefilmpje opgenomen." Hans: "Ook leden van verenigingen zijn welkom om te laten zien wat ze kunnen. Zang, dans of het bespelen van een muziekinstrument. Laat zien wat je kan. Als het mogelijk is in verband met de RIVM richtlijnen kunnen talenten ook hier op het podium in Boogie Woogie hun kunsten vertonen."

Verder is er een competitie voor de mooist versierde Winterswijkse straat. "Daar gaan we natuurlijk even een kijkje nemen", lacht Jos. En is er een prijs te winnen door een foto te sturen van de mooiste kerstboom van de buren, in het spel 'Jouw boom, mijn boom'. “Ook kan iedereen meedoen met een leuke challenge die dag”, laat Hans weten. "Het is de bedoeling dat zij door middel van ruilen een zo bijzonder mogelijk object aan het eind van de dag verkrijgen."

Kerstpakketten
Wie iemand in het zonnetje wil zetten kan een kerstpakket laten bezorgen op die zondag. "Je kan een doos kiezen die we beschikbaar stellen. Deze kun je zelf vullen met lekkers bijvoorbeeld. Wij gaan met elektrische buggy's heel Winterswijk door om ze af te leveren."

Bedoeling is dat het een dag wordt van en voor Winterswijkers! "We willen verbinden door iedereen deel te laten nemen aan deze dag", besluit Hans. “Want mensen maken Winterswijk!” vult Jos nog even aan.

Aanmelden en informatie over het kerstballen spektakel kan via de site of check de social media kanalen.


Actiefwinterswijk.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden