Vier winnaars duurzaamheidsprijs

Algemeen

Naast FC Winterswijk, kregen ook Stichting Venemansmolen, Joost Schrijver van Appel4You en Willy Smit van Wam & van Duren de Winterswijkse Duurzaamheidsprijs 2020. Met de Duurzaamheidsprijs wil de gemeente Winterswijk initiatieven op het gebied van duurzaamheid extra onder de aandacht brengen en in het zonnetje zetten.

Voetbalvereniging FC Winterswijk heeft dit jaar het complete dak vol gelegd met zonnepanelen. Ze doen aan energiebesparing en geven invulling aan sociale duurzaamheid met bijvoorbeeld het wasproject in samenwerking met ZoZijn,

Stichting Venemansmolen bouwt samen met de Erfgoed Klus Brigade met zoveel mogelijk gebruikte materialen een nieuwe werkplaats met zonnepanelen. Ook wordt bij de molen een airturb (soort kleine windmolen) geplaatst. Samen met isolatie en ledverlichting wordt de locatie zo bijna energieneutraal. Schoolkinderen gaan hier straks van alles leren over onder andere energieopwekking vroeger en nu.

Joost Schrijver is oprichter van Apply4You en Biowinkel4you. Hij biedt een plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen werken. Duurzaamheid is in zijn bedrijf een belangrijk thema. De biologische producten die hij verkoopt zijn zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest geteeld. Materialen worden hergebruikt, zijn milieuvriendelijk en voor het overgrote deel biologisch afbreekbaar.

Willy Smit zet zich zowel in Winterswijk als in de regio intensief in om te werken aan het bouwen van de toekomst: Energieneutraal, geen afval en hergebruik van materialen. De nieuwe locatie van het bedrijf Wam & van Duren is dit jaar volledig circulair gebouwd.

Onder andere via de website www.duurzaamwinterswijk.nl konden inwoners van Winterswijk kandidaten voor de duurzaamheidsprijs aandragen. Wethouder Tineke Zomer: “Duurzaamheid in Winterswijk gaat om de aspecten klimaat, kringlopen, biodiversiteit en cultuurhistorie. Er zijn zoveel mooie initiatieven en zoveel mooie duurzame voorbeelden in Winterswijk. Goed dat we een aantal daarvan op deze manier in de picture mogen zetten en kunnen bedanken voor hun inzet.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk