Eén nacht vorst en al schaatsen in Winterswijk
De eerste schaatsers op het krabbelbaantje van de Winterswijkse IJsvereniging. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De eerste schaatsers op het krabbelbaantje van de Winterswijkse IJsvereniging. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Eén nacht vorst en al schaatsen in Winterswijk

Eerste rondje op Krabbelbaantje Winterswijkse IJsvereniging

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De verrassing was op maandagmorgen groot. Op de hoek van de Kottenseweg en de Bataafseweg werd al geschaatst. En dat al in november. Eén nacht vorst, en er lag al een ijsbaan. De 400-meter baan van de Winterswijkse IJsvereniging is nog niet klaar, maar op ket kinderijsbaantje, ook wel het krabbelbaantje genoemd, maakten volwassen schaatsers de eerste rondjes op de nieuwe ijsbaan.

Een gelukte test
“Daar zijn we heel trots op”, zegt Auke Spijkstra, de voorzitter van de ijsvereniging. “Dit was een soort test. In het begin is het afwachten hoe het gaat, maar het is gelukt.” Er was veel inzet en enthousiasme van de vrijwilligers voor nodig. “Gisteravond om negen uur zijn ze begonnen, vanmorgen om vijf uur zijn ze gestopt met het regelmatig sproeien en heen weer gaan met de sproei-installatie.” Het heeft geleid tot een ijsvloer, die ruim één centimeter dik is. Als het de komende tijd regeolmatig vriest, zal de ijsvereniging vaker zorgen voor een bevroren kinderijsbaan. “Dat zullen we zeker doen voor de jeugd”, zegt Spijkstra, “want dan kunnen ze schaatsen.”

Schaatsen op de 400-meter baan
Het is enige tijd geleden dat er geschaatst kon worden op een baan van de ijsvereniging. De ijsbaan aan de Misterweg werd een parkeerplaats voor vrachtwagens en daarna moest een nieuwe locatie gezocht worden. Die werd gevonden op de hoek van de Kottenseweg en Bataafseweg, naast het sportcomplex van de FC Trias. De aanleg begon eind vorig jaar. Naast ijsbaan is het ook een skeelerbaan. Voor de skeelerliefhebbers moest de baan verhard worden. De laag verharding is van speciaal materiaal, waardoor een laag water sneller kan bevriezen. Dat dit geen hersenspinsel was, is nu gebleken. Wanneer de 400-meter baan open kan is nog niet duidelijk. “Daar zijn we nog volop mee bezig”, zegt Spijkstra. “Daarvoor zijn nog wat werkzaamheden nodig. De sproei-installatie moet nog helemaal geregeld worden, maar daar zijn we ver mee. Het zou heel leuk zijn als we met de kerst kunnen schaatsen, als we dan vorst zouden hebben.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden