Wordt deze raadszetel vervangen door een kamerzetel? Foto: Clemens Bielen
Wordt deze raadszetel vervangen door een kamerzetel? Foto: Clemens Bielen

Loes ten Dolle kandidaat voor de Tweede Kamer voor D66

Algemeen

'Je kunt Loes wel uit de Achterhoek halen, maar de Achterhoek niet uit Loes'

Door Clemens Bielen

WINTERSWIJK - Loes ten Dolle bezet in de gemeenteraad van Winterswijk de zetel in de eenmansfractie van D66. Op de advieslijst voor de Tweede Kamer verkiezingen prijkt haar naam bij deze partij op no.36. De 25-jarige ambitieuze Winterswijkse wil zich profileren als een volksvertegenwoordiger voor de kleine niet stedelijke gebieden met een eigen karakter. D66 bezet op dit moment 19 zetels in de Tweede kamer en zij hoopt intern nog iets meer in de richting te komen van een verkiesbare plaats. De definitieve lijst moet nog door de leden worden vastgesteld. “Ik hoop bij de eerste 35 te komen”, voegt zij er met enige humor aan toe.

Loes is geboren en getogen in Winterswijk, werkt als fractie- en communicatiemedewerker voor de Statenfractie Gelderland voor D66, is afgestudeerd in Nederlands Recht en schrijft nu een scriptie voor de specialisatie Strafrecht.

Het jongste Kamerlid op dit moment is 29 jaar, vindt ze zichzelf niet een beetje te jong?
Loes: “Te jong, nee waarom? De Tweede Kamer moet een afspiegeling zijn van alle lagen van de bevolking, achtergronden en leeftijden in de samenleving. Daar hoort een twintiger ook zeker bij.”

D66 is een bewuste keuze: “Ik heb er wel een jaar over gedaan om uit te zoeken wat bij mij paste en steeds kwam ik uit op D66. Bij mijn partij moet iedereen mee kunnen doen aan de samenleving, iedereen mag zijn die hij wil zijn. De mensen die tussen wal en schip vallen, pakken we bij de hand en bieden wij ondersteuning. D66 is heel vooruitstrevend bij medisch ethische kwesties als de euthanasiewet, de donorwet, het abortusrecht en de homorechten en daar hecht ik veel waarde aan.”

Profilering als 
regio-kandidaat
Loes: “We hebben een heel mooie inclusieve lijst, die moet ook inclusief zijn op regio en dat is één van de overwegingen om me te kandideren, want in Oost-Nederland zijn er weinig kandidaten te vinden. Ik vind het belangrijk dat er een gemakkelijk aanspreekpunt is voor de Achterhoek, eigenlijk voor alle kleinere niet stedelijke gebieden, want die stem moet gehoord worden. Je kunt Loes wel uit de Achterhoek halen, maar de Achterhoek niet uit Loes. Ik wil voor de regio een laagdrempelig kamerlid zijn en het onderwerp hoeft niet altijd in mijn portefeuille te zitten.”

“De Achterhoek is een aparte regio, soms moet je daar anders naar kijken. Je ziet het in het onderwijs en in de zorg: regels voor het stedelijke gebied werken niet per definitie positief door in de regio, en dat wil ik als kamerlid ook laten doorklinken in Den Haag. Nederland houdt niet op bij de snelweg.”

Veiligheid en Ondermijning
Met haar justitiële achtergrond is het niet verwonderlijk, dat zij als kamerlid graag Veiligheid in haar portefeuille zou krijgen. “De samenleving verhardt en er is toenemende criminaliteit en ondermijning (een vermenging van onder- en bovenwereld, CB). Justitie moet daar op inspelen en daar wil ik me graag voor inzetten, want ik houd van de Achterhoek en de kracht van de Achterhoek is dat het hier heel goed wonen is.

Niet in de kramp schieten over krimp
Veel politici zien krimp als een bedreiging voor de toekomst van de Achterhoek. Ten Dolle: “Het is natuurlijk een utopie om te denken dat elk gebied maar kan blijven groeien en ontwikkelen. De leefbaarheid van de Achterhoek staat of valt niet met het aantal inwoners. De kracht van de Achterhoek moet gezocht worden in kwaliteit en leefbaarheid; dat moeten we als Achterhoek blijven promoten, misschien komen er dan nieuwe inwoners. Nu gebeurt in Winterswijk het omgekeerde: Er zijn partijen, die groei als doelstelling hebben om het draagvlak voor de voorzieningen te vergroten.”

Profilering tijdens de campagne
Op de vraag welke Nederlandse politicus haar inspireert, noemt zij Sigrid Kaag (lijsttrekker D66, CB) als haar ‘droompremier’, maar verder terug gekeken is Jan Terlouw toch wel haar held. “Puur en oprecht.” Met die eigenschappen wil zij zichzelf ook profileren. “Ik ben wie ik ben, nuchtere Loes uit de Achterhoek, eerlijk uitkomend voor mijn mening, er niet omheen draaiend, dat heeft toch altijd positief gewerkt. Als ik bij mijn werk als gemeenteraadslid op bezoek was in een buurt, kwam ik eerlijk met mijn mening naar buiten. Dat werd toch altijd gewaardeerd, ook als het niet in hun straatje te pas kwam.”

Als verder positief punt noemt ze nog haar tomeloze en – hopelijk positieve – aanstekelijke energie. Profileren op een vrouwelijke kandidaat, doet ze niet. De kleur van haar kleding stemt ze normaal gesproken af op de aard van het gesprek. Voor het beeld op de foto heeft ze tijdens het gesprek met Achterhoek Nieuws bewust voor rood gekozen. Verder beweegt ze zich altijd voort op naaldhakken, heeft altijd rode lippenstift op en draagt ze nu een mondkapje in dezelfde kleur als haar jas.

Geheel in lijn met haar partij en consequent, volgens Loes: ieder mag zijn wat hij/zij wil zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant