Behoud SKB, check uw zorgverzekering!

Behoud SKB, check uw zorgverzekering!

Ongeveer een jaar geleden kwam het onheilspellende bericht van Santiz, dat er afdelingen van het Oost Achterhoekse ziekenhuis SKB gesloten en overgeheveld zouden worden naar het nieuw te bouwen ziekenhuis in Doetinchem. De hoge ambities van Santiz kunnen alleen gerealiseerd worden door afbouw van het SKB.
Het blijkt dat ook zorgverzekeraars een belangrijke stem hebben in het inrichten van het zorglandschap in een regio.

Wij (Henk en Remco) zijn samen al meer als 100 jaar verzekerd bij Menzis en haar voorgangers. Niet voor het geld (Menzis is zeker niet de goedkoopste), maar met de gedachte dat een verzekeraar met wortels in het Oosten van het land, de zorg in het Oosten hoog in het vaandel zou hebben. Zeker de zorg dichtbij, dus een goede toegankelijkheid.
Deze veronderstelling werd een teleurstelling. Menzis toonde zich afgelopen jaar vooral als een partner voor het gedachtegoed van Santiz, en zeker niet voor het SKB.

Menzis is een coöperatie met leden. Echter de leden in de Oost Achterhoek zijn niet gehoord. Sterker nog, tijdens de bijeenkomst in Groenlo stroopte zorgdirecteur J. van Eijck van Menzis zijn mouwen op om te vertellen wat goed voor de Oost Achterhoekse leden was, nl. een groot nieuw ziekenhuis en ontmantelen van het SKB. Nog sterker: toen uit de zaal het geluid kwam, dat er dan maar moest worden overgestapt naar een andere verzekeraar was het antwoord van de heer van Eijck: “Dat moet u dan maar doen!”.

Vreemd was ook het feit dat er onder het traject van ontmantelen van het SKB en het bouwen van een nieuw ziekenhuis geen duidelijke visie lag. Dit was blijkbaar niet nodig want de plannen van Santiz leken gewoon door te gaan. Toen er eind april echter een kink in de kabel kwam, en het tij zich leek te keren, moest er ineens volgens Menzis wel een regiovisie komen. Zoals Menzis zelf aangaf, ivm de ontstane crisis.

Om terug te komen op de woorden van de heer van Eijck: “als u meent dat u moet overstappen, dan moet u dat maar doen”.
Nu is het uitgelezen moment om zorgverzekeraars te gaan vergelijken. Niet alleen om het geld, maar meer nog om het gedachtegoed welke leeft bij een verzekeraar. Het gedachtegoed van Menzis kennen we, en lijkt niet te passen voor het behoud van het SKB.

Wij hebben onafhankelijk van elkaar e.e.a. voor ons persoonlijk op een rij gezet, en kwamen beide uit bij een kleine zorgverzekeraar, met een groot hart voor kleine ziekenhuizen en de zorg dichtbij. Voor ons geldt nu: beter verzekerd voor minder geld! Uiteraard zijn er meer goede verzekeraars, en loont het zich om rond te kijken. Let op: Niet alle verzekeringsmaatschappijen worden meegenomen in de vergelijkingssites, het is dus verstandig om de sites van de maatschappijen zelf te bezoeken.
Overstappen is overigens niet moeilijk en eng. De nieuwe verzekeraar regelt over het algemeen het opzeggen bij de oude verzekering.

In ieder geval zijn wij van mening dat het voor het SKB en de Oost Achterhoek niet goed is om bij Menzis te blijven.
Succes bij de vergelijking!

Henk de Roos
Remco Hijink

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden