Kritiek op serie Typisch Achterhoek

Algemeen

EO begrijpt spraakverwarring

WINTERSWIJK - Afgelopen week startte de EO een nieuwe reeks van de serie Typisch. De makers van Typisch waren te gast in de Achterhoek. Niet iedereen was tevreden met het beeld dat neergezet is van de Achterhoek. Oud-burgemeester van Winterswijk en Neede, Thijs van Beem schreef een brief naar de EO. “Ik vind dat u in het programma Typisch Achterhoek een karikatuur maakt van de Achterhoek. Volkomen misplaatst om onze dynamische streek met heel veel moderne mensen en bedrijven zo belachelijk neer te zetten!”, liet Van Beem weten in zijn brief, die hij ook op Facebook publiceerde.

Verder merkte de oud-burgemeester om zich heen dat velen met plaatsvervangende schaamte naar het programma hebben gekeken. Van Beem kreeg veel reacties op zijn Facebookbericht. “Het bericht is al meer dan 230 keer gedeeld er zijn meer dan 150 reacties en zeker 200 likes (red. binnen een dag)”, laat Van Beem weten. “Het blijkt dat vele Achterhoekers zich aan de uitzendingen geërgerd hebben. Ik kon het niet laten om te reageren naar de EO”, zegt Van Beem. “Een eerdere serie Typisch ging over de Betuwe. Daar ben ik geboren en getogen. Ook deze reeks klopte al niet. Nu ik deze serie van de Achterhoek zag moest ik er wat van zeggen.”

De serie werd in een persbericht aangekondigd met: ‘Sprookjesachtige taferelen in nieuwe Typisch-serie vanuit de Achterhoek’

‘Verscholen in het oostelijkste puntje van Gelderland. Ver weg van de drukdoenerij die bij de Randstad hoort, lijkt de tijd hier langzamer te tikken. Het sprookjesachtige landschap wordt bewoond door een trots volk, zij leven met elkaar én met de natuur.’ Zo omschreef de EO de Achterhoek. In de serie maken de kijkers kennis met onder andere ouwe rocker Henk, schaapsherder Roelof, Kees die een enorme verzameling foto’s van auto’s heeft, Ton met zijn propvolle museum en dierenvriend Eco.

Tom van Straten, Woordvoerder van de EO begrijpt de spraakverwarring. “Het woord Typisch is op meerdere manieren uit te leggen. Het betekent kenmerkend, maar het kan ook uitgelegd worden als bijzonder”, aldus Van Straten. “In het programma laten we bijzondere mensen uit de streek zien, in hun gewone allerdaagse leven. Dat is de insteek van het programma. We willen iets moois laten zien en een beeld van bijzondere mensen neerzetten. Daarnaast willen we ook het moois van de streek laten zien.”

Van Beem noemde het in zijn brief een slecht programma: zeer eenzijdige selectie van onderwerpen, gemakzuchtige keuze, stereotyp, als karikatuur.
Van Beem: “Door in de programmanaam Typisch te gebruiken, kunnen kijkers er vanuit gaan dat het typisch is voor de regio. Dat is een grote fout van de programmamakers.” Van Straten laat weten dat er vooralsnog niet wordt gedacht over een naamswijziging voor het programma, wel kan Van Beem een reactie verwachten van de EO.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant