Meldingsplicht voor carbidschieten op Oudejaarsdag

Algemeen

WINTERSWIJK - Na het vuurwerkverbod, dat veel commotie opriep, is er nu een discussie gaande over het carbidschieten op Oudjaarsdag. Grapperhaus, de minister van Veiligheid, is met de voorzitters van de veiligheidsregio’s overeengekomen dat carbidschieten legaal blijft. Sommige gemeenten hebben besloten zelf een verbod in te stellen, andere geven aan dat het in de bebouwde kom verboden wordt maar buiten de bebouwde kom wordt toegestaan. Hoe staat de gemeente Winterswijk hierin? Wij vroegen het aan burgemeester Bengevoord.

Door Lineke Voltman

Bengevoord: “We zitten nu nog vijf weken voor de jaarwisseling en ik denk dat we vooral moeten bekijken hoe eind december de coronacijfers en of de maatregelen nog aangepast worden en dan moeten we beslissen wat wel of niet kan. Het gevaar zit volgens mij niet in het carbidschieten zelf. Dat gaat al jaren goed en er gebeuren weinig ongelukken bij. Het probleem zit meer in het aantal mensen dat bij het carbidschieten aanwezig is. Ik ben enkele keren mee geweest om te kijken en te controleren met onze BOA’s en heb nergens maar twee mensen zien staan. Het probleem is dus de groepsgrootte. Er staan veel mensen bij elkaar en juist dat willen we op dit moment met corona niet. Als de regels eind december nog hetzelfde zijn als nu dan mogen er maar vier mensen samen buiten zijn. Maar zoals ik zei moeten we afwachten welke maatregelen tegen die tijd van kracht zijn. Daarbij reken ik op de verantwoordelijkheid van onze inwoners, het is gebleken dat Winterswijkers zich over het algemeen goed aan de coronaregels houden en ik vertrouw erop dat dat bij het carbidschieten niet anders zal zijn.”        

Meldingsplicht 
In de raadsvergadering van donderdag 26 november heeft de gemeenteraad de geactualiseerde Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vastgesteld waarin ook op advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is opgenomen dat voor het carbidschieten een meldingsplicht geldt om gerichter op naleving van de voorschriften te kunnen controleren door BOA’s en politie op de aangegeven locaties.

Controle op vuurwerk vanuit buitenland
Naast het carbidschieten is er bij het vuurwerkverbod nog het probleem van invoer van vuurwerk uit het buitenland. Op de vraag aan de burgemeester of de gemeente hierop gaat handhaven zegt Bengevoord: “Samen met de politie hebben we een grensoverschrijdend politieteam dat in dit gebied actief is. Zowel een Nederlandse als Duitse agenten gaan controleren op de verkoop van vuurwerk. Dit politieteam zal worden ingezet en zelf zullen we ook regelmatig kijken wat wordt ingevoerd. Op die manier proberen we te handhaven, maar we kunnen natuurlijk niet alles tegenhouden. Ik ga hierbij vooral ook uit van het gezonde verstand van iedereen. Vuurwerk mag niet, dat is vervelend maar wellicht volgend jaar wel. Het belangrijkste is dat we met elkaar zorgen voor een mooie jaarwisseling!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant