De zelfgebouwde 3d-printers. Foto: PR

De zelfgebouwde 3d-printers. Foto: PR

Jeugd technisch vaardig in de Achterhoek

Algemeen

3D-printer-examens behaald

ACHTERHOEK - Onlangs is het unieke 3D-printer-project Achterhoek succesvol afgesloten voor dit seizoen. Circa 100 deelnemers zagen in een virtuele bijeenkomst hoe 49 jongeren tussen de 8 en 15 jaar eerder een geslaagde 3D-printer bouwden. Bovendien helemaal van nu, met onder andere gelaatskappen voor de coronazorg rechtstreeks het ziekenhuis en de Ambulancedienst in, vanaf de productieband thuis. De examenkandidaten kregen extra lof voor hun inzet met toespraken van BN’ers als Klaas Jan Huntelaar, Susan & Freek en zorgmedewerkers. Het project kent volgend jaar een vervolg, zodat nog meer jeugd geïnteresseerd kan raken voor de Achterhoekse techniek.

Nadat eerst 20 trainers zijn opgeleid en zelf een 3D-printer bouwden, startten dit jaar ongeveer 60 jongeren tussen de 8 en 15 jaar met het bouwen van een eigen 3D-printer. Bijna allemaal hebben ze laten zien dat ze niet alleen kunnen bouwen, ook een product kunnen bedenken, ontwerpen en daadwerkelijk printen. Veel zelfs in twee kleuren, wat een kunst op zich is. Het project 3D-printer Achterhoek startte oorspronkelijk in Winterswijk en is vorig jaar op initiatief van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) uitgerold over de Achterhoek (Aalten, Berkelland, Doetinchem, Ulft, Varsseveld en Winterswijk) in samenwerking met 8RHK ambassadeurs.

Een paar maanden kon het begeleide bouwen niet doorgaan vanwege de lock down. In die tijd zijn veel beschikbare printers ingezet om gelaatskappen te maken voor de (corona)zorg. 250 stuks zijn aan de Ambulancedienst in de Achterhoek geleverd. Daarna ook meer dan 4000 clips voor mondmaskers voor verpleegkundigen in het gebied van Deventer tot Winterswijk. De printende jeugd was het eerste aan zet hierin, inmiddels hebben bedrijven de productie over genomen. Na juni zijn de printers afgebouwd en inmiddels allemaal klaar. In september startte bovendien productie van houders voor sensoren voor diabetici en dan met name kinderen met diabetes.

Nu taart, volgend jaar door als echte kers op de taart
Naast een mooie digitale sessie op 13 november, kregen alle deelnemers een appeltaart van het Graafschap College bij de uitreiking van het certificaat. Volgend jaar gaat het project verder met een nieuwe groep van circa 80 jongeren in acht plaatsen in de Achterhoek. Om nog meer jeugd te betrekken bij de techniek in de Achterhoek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant