Wethouder wil een breed investeringsplan voor alle sectoren

Algemeen

Langer aanhoudende coronacrisis vraagt om extra maatregelen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het crisis- en herstelplan, waarvoor de gemeenteraad eerder dit jaar eenmalig twee en half miljoen euro uittrok, krijgt een vervolg. Dit kondigde wethouder Inge Klein Gunnewiek, wethouder van financiën, onlangs aan tijdens de behandeling van de begroting voor 2021. De tweede golf met coronavirus-infecties heeft duidelijk gemaakt dat er niet sprake is van een korte economische “dip”. “Het college moet, wil en doet hier iets mee.” Daarom komt er een crisis- en herstelplan 2.0, dat in april 2021 klaar moet zijn.

Meer nodig dan alleen een EHBO-koffer
Het eerste crisis- en herstelplan, dat in mei werd vastgesteld, noemt de wethouder een EHBO-koffer, die bedoeld was voor noodhulp. De aanhoudende crisis vraagt om meer, om een preventie- en revalidatieplan en een breed investeringsplan. “Breed, omdat het voor alle sectoren is. Breed, omdat het ook de inwoners moet aanspreken”, zei de wethouder.
“Onder het motto dat we elkaar ook wat gunnen.” Uit de begroting bleek dat de gemeente financieel gezond genoeg is om hiervoor extra geld ter beschikking te stellen. “We hebben een dijk van een algemene reserve en onze schuldenpositie is terug gebracht tot een acceptabel niveau.”
De wethouder sluit dan ook niet uit dat een deel van de algemene reserve kan worden ingezet voor het tweede crisis- en herstelplan.

Hoe, waar en wanneer kan de gemeente helpen
Het vervolgplan wordt niet voor de vuist weg opgesteld. “We gaan eerst de problemen goed in kaart brengen”, zei de wethouder. “Op basis van trends en analyses gaan we kijken waar de echte problemen liggen en wat de mogelijke oplossingen zijn. We bepalen hoe, waar en wanneer we als gemeente kunnen helpen en welke budgetten daarvoor nodig zijn.”
Dat kan ook betekenen dat de vastgestelde prioriteiten in de begroting kunnen veranderen. Misschien worden zaken uitgesteld. Het crisis- en herstelplan 2.0 moet niet het plan van burgemeester en wethouders worden. “We stellen het samen op met onze maatschappelijke partners en de gemeenteraad.”

Een soort Marshallplan
Wethouder Klein Gunnewiek sprak over een soort Marshallplan. Het Marshallplan was het grote plan van de minister van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten, George Marshall, uit 1947. De VS investeerde in de jaren daarna veel geld in Europa om de economie weer op te bouwen en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, waarbij grote delen van Europa zijn vernietigd, te niet te doen. Een gemeentelijk plan hiermee vergelijken is wellicht enigszins misplaats. Zeker, er is nu ook een economische crisis, maar die kan niet vergeleken worden met de situatie van de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het plaatselijk crisis- en herstelplan daarmee vergelijken geeft wel aan dat de gemeente de ontstane problemen echt wil aanpakken. Misschien is het daarom beter het ’t Klein Gunnewiek-plan te noemen. De twee en halve miljoen van het eerste crisis-m en herstelplan zijn overigens nog lang niet uitgegeven. Ook vallen de compensaties van de rijksoverheid tot nu toe mee. Tot nu toe bedragen die ruim 1,2 miljoen euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant