Foto: Clemens Bielen

Foto: Clemens Bielen

Streekziekenhuis Koningin Beatrix weer hoogste score

Algemeen

Onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’ van Elsevier Weekblad

Door Clemens Bielen

WINTERSWIJK- Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) heeft hard moeten knokken om zich los te maken van Santiz, een bestuurlijke fusie met het Slingeland Ziekenhuis (SZ) in Doetinchem. Dat is niet ten koste gegaan van de verleende zorg. In het jaarlijks onderzoek naar ‘De beste ziekenhuizen’ van Elsevier Weekblad (EW) behaalt het SKB met 12 andere ziekenhuizen de hoogst mogelijke score van vier bolletjes.

Het oordeel van het onderzoek richt zich op de medische zorg en de patiëntgerichtheid. De beoordeling is geen absolute norm. De vraagstelling is: Doet het ziekenhuis wat het doet ook goed?
Bij de medische zorg wordt gekeken naar de patiëntveiligheid rond het medisch handelen en of de wetenschappelijke richtlijnen en protocollen worden gehanteerd om het risico op complicaties zo klein mogelijk te houden. De patiëntgerichtheid is gerelateerd aan de praktische dienstverlening, informatievoorziening, bereikbaarheid van de zorgverleners en de wachtlijsten. Enkele weken geleden behaalde het SKB ook al het rapportcijfer 9 in de BDO Ranking, de jaarlijkse financiële stresstest voor ziekenhuizen.

Bestuurder Marja Weijers: "Wij zijn ontzettend trots op onze medewerkers, dit is een geweldige prestatie! Hiermee bewijzen we wederom dat kleinschaligheid en kwaliteit van zorg uitstekend samengaan."
Naast goede kwaliteit streeft het SKB ook naar patiëntgerichte en patiëntvriendelijke zorg. "We horen regelmatig van patiënten dat er in ons ziekenhuis een gemoedelijke sfeer heerst en dat ze zich gezien en gehoord voelen. Dat vinden we erg belangrijk en is het bewijs dat kleinschaligheid en kwaliteit van zorg uitstekend samengaan", aldus bestuurder Marja Weijers.

Wel kanttekeningen
De beoordeling met bollen geeft aan of een ziekenhuis onder of boven het landelijk gemiddelde presteert. Vier bollen betekent: veel hoger dan het landelijk gemiddelde. Zoals EW zelf al aangeeft, zegt een maximale score helaas weinig over het feitelijke resultaat van de behandelingen.
Wel is er ook een financiële beoordeling, waarbij het SKB op de korte termijn met twee sterren wordt beoordeeld (max. is 3) en op de lange termijn met drie sterren. Ook het SZ heeft deze beoordelingen.
In de financiële beoordeling op korte en lange termijn wordt louter gekeken naar financiële gegevens als onder andere bedrijfsresultaat, schuld en solvabiliteit. Politieke ontwikkelingen maken geen onderdeel uit van het onderzoek.

De vrees, dat de acute as bij het SKB zou verdwijnen en overgeheveld zou worden naar Doetinchem is door de defusie weggenomen, maar landelijk gezien ligt er nog steeds het discussiestuk, waarin het voornemen ligt om het aantal spoedeisende hulpposten drastisch te gaan beperken.

Reactie
Longarts Dirk Nijmeijer ziet ook de betrekkelijkheid van de uitkomst van het onderzoek, waarbij 75 ziekenhuizen betrokken waren. Nijmeijer: “We staan al jaren lang hoog op deze lijstjes. Ik geloof niet dat er in Nederland hele slechte ziekenhuizen zijn, maar je staat toch liever bovenaan dan onderaan in de lijstjes en het geeft motivatie om in dit ziekenhuis te (komen) werken”, is zijn opmerking.
Dat de kou op lange termijn niet uit de lucht is, blijkt ook uit zijn verdere commentaar: “Het is natuurlijk leuk om te zien, dat je het goed gedaan hebt als ziekenhuis en blijkbaar ook binnen de acute as, maar als de acute zorg gaat verdwijnen, dan kun je eigenlijk niet meer spreken van een ziekenhuis. Het grootste gedeelte van onze klinische bedden komt binnen via de spoedeisende hulp. En het zou natuurlijk doodzonde zijn als het ziekenhuis in de huidige vorm zou verdwijnen, ondanks dat je het goed doet in alle lijstjes en dat mag toch niet gebeuren.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant